Standardspeler krijgt hartstilstand

Alen Pamic (21) gereanimeerd door vader van ploegmaat

Alen Pamic (21) gereanimeerd door vader van ploegmaat

Foto: belga

Alen Pamic, een 21-jarige Kroatische middenvelder van Standard Luik, kreeg vrijdagavond voor de beloftenmatch tegen Zulte-Waregem een hartstilstand. Hij dankt zijn leven aan de vader van een ploegmaat, toevallig brandweerman. Pamic bleek eerder in de week al een malaise te hebben gehad.

Consternatie vrijdagavond op de velden van de Académie Dreyfus, het opleidingscentrum van eersteklasser Standard Luik. De opwarming voor de match tegen Zulte-Waregem van de U21 loopt op zijn einde wanneer plots een speler neerzijgt. Alen Pamic, een 21-jarige middenvelder van Standard, overgenomen van het Kroatische Rijeka, blijft roerloos op de grond liggen. Er wordt geroepen, geschreeuwd om een dokter, het is paniek. Pamic heeft geluk. Eén van de toeschouwers is Pascal Angeli, vader van Arnor, een andere belofte van Standard, en beroepshalve brandweerman in Anderlecht.

‘Ik was net een plaats in de tribune aan het zoeken toen ik mijn zoon om een dokter hoorde roepen', doet Pascal Angeli zijn verhaal. ‘Ik zag een speler op de grond liggen en ben er meteen naartoe gesneld. De jongen ademde niet meer. Zijn ogen en zijn mond waren wijd open gesperd. Hij was dood. Ik ben beroepsbrandweerman in Anderlecht. Voordien heb ik in de ambulance gezeten. Ik herken de symptomen van een hartstilstand. Sommigen dachten aan een epilepsieaanval. Maar dan val je niet zo voor dood neer. Het was duidelijk een hartstilstand.'

Toestand stabiel

Pascal Angeli begon meteen met hartmassage. ‘Zonder die snelle tussenkomst was Pamic dood geweest of minstens gehandicapt. De clubdokter is gekomen en heeft me geholpen. Vervolgens is Pino (de conciërge van de jeugdacademie, nvdr.) gekomen met de defibrillator. Maar het was niet meer nodig. Na drie, vier minuten begon Pamic weer te ademen.'

Pamic werd overgebracht naar het CHU van Luik waar zijn toestand stabiel werd genoemd. ‘Hij zal enkele dagen in observatie blijven', meldde Standard op zijn website. ‘Hij zal ook onderzoeken ondergaan om een precieze diagnose te stellen.'

Later op de avond sijpelde door dat Pamic dinsdag al een malaise had gehad op training. Wat bij sommigen vragen deed rijzen over de verantwoordelijkheid van de medische staf van Standard. Maar de eerste keer zou er geen sprake zijn geweest van een hartstilstand. Het leek of Pamic het bewustzijn had verloren. De kine werd er bijgehaald en na vijf minuten kreeg die de Kroaat weer bij zijn positieven, zodat eerder werd gedacht aan een suikertekort of een plotse daling van de bloeddruk. In elk geval kan er wel degelijk een verband zijn tussen het eerste en het tweede incident en is grondig medisch onderzoek aangewezen om uit te maken of het een geval van hartritmestoornissen is dan wel of er sprake is van één of andere virale infectie. Of nog iets anders.

Tijdens het medische onderzoek bij zijn transfer in de zomer van dit jaar, moeten in elk geval geen onregelmatigheden zijn vastgesteld. Zoniet zou de 21-jarige Kroaat nooit zijn overgekomen van Rijeka, de club waar hij sinds 2008 speelde.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.