Twee oplaadpunten voor auto's en zes voor fietsen

Elektrische fietsen en auto's gratis laden

Elektrische fietsen en auto's gratis laden

Vertegenwoordigers van stad en Eandis pluggen het eerste voertuig in.nmi Foto: © Norbert Minne

BLANKENBERGE - In Blankenberge zijn de eerste laadpalen voor elektrische voertuigen op openbaar domein in Vlaanderen in gebruik genomen. Laden is voorlopig gratis.

Op het Koning LeopoldIII-plein zijn twee oplaadpunten voor elektrische auto's en zes voor elektrische fietsen of bromfietsen in gebruik genomen. Volgens schepen van Mobiliteit Patrick De Klerck (Open VLD), vervult de stad een pioniersrol in de ecologische bewustmaking van inwoners en toeristen. 'Blankenberge staat aan de wieg van een belangrijke omwenteling op ecologisch vlak. Het stadsbestuur heeft in de voorbije maanden belangrijke maatregelen genomen op het vlak van duurzaam energiebeleid.'

Groen licht

De Klerck: 'De badstad wordt meer en meer groenbewust en wij moeten de natuur koesteren. Met de oplaadpalen wordt een belangrijke stap gezet in het elektrisch rijden waarin fiets, tram en trein groen licht moeten krijgen. De plaatsing van de oplaadeilanden vormt een onderdeel van de strategische weg die de stad in de komende jaren wil volgen', zegt schepen De Klerck.

'Met de plaatsing van oplaadpalen willen het stadsbestuur en Eandis elektrische mobiliteit stimuleren en inspelen op de Europese richtlijnen' zegt Patrick Reyniers van Eandis. 'Wij voorzien dat in de komende jaren het aantal elektrische voertuigen zal toenemen. Momenteel zijn er nog weinig dergelijke voertuigen te zien in het straatbeeld. Dat komt door de hoge aankoopkosten.'

Reyniers: 'Uit prognoses blijkt dat tegen 2033 zo'n één miljoen elektrische voertuigen zullen rijden. In de toekomst wil Eandis rekening houden met wat op de markt verschijnt aan elektrische wagens zodat de laadpalen kunnen worden aangepast. In deze eerste faze is het de bedoeling dat er al de komende maanden meer gelijkaardige oplaadpunten komen. Zo ontstaat een netwerk van oplaadeilanden in heel Vlaanderen', aldus Patrick Reyniers.

Opgelet voor dieven

Een minpunt bij het opladen van de elektrische fietsen is dat de eigenaar bij zijn tweewieler moet blijven staan.

Bij de aankoop van de fiets wordt door de fabrikant een aansluitsnoer met adapter bijgeleverd. Voorlopig kan het aansluitsnoer niet worden beveiligd zodat dat kan worden gestolen bij het laden.

De producent van de oplaadpalen werkt aan een oplossing zodat dit wordt uitgesloten in de toekomst.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio