Omwonenden domein Withof roepen op om bezwaarschriften in te dienen

Weer buurtprotest tegen bouw sociale woningen

Weer buurtprotest tegen bouw sociale woningen

Foto: © lvl

LIER - De Lierse Maatschappij voor de Huisvesting (LMH) heeft een nieuwe aanvraag ingediend voor de bouw van 31 sociale woningen op het domein Withof. Dat is al de tweede keer en ook nu rijst bij de omwonenden protest.

De LMH kocht vier jaar geleden de statige witte Villa aan de Sander De Vosstraat 18 in Koningshooikt op een domein van 8.000 vierkante meter. De kleinkinderen van de bejaarde eigenaar wensten het gebouw niet zelf te bewonen.

Aangezien Koningshooikt al decennia lang hoopt op bejaardenflats, rekende men erop dat de LMH daar op amper een boogscheut van het centrum de ideale ligging zou herkennen voor seniorenwoningen. Maar het zouden sociale woningen worden.

Bezwaarschriften en petitie

In maart 2011 diende de maatschappij een bouwaanvraag in, die op scherpe kritiek stuitte van de omwonenden. Vijftig bezwaarschriften werden ingediend en op een petitielijst stonden nog eens 530 handtekeningen uit 372 gezinnen, maar de LMH trok zelf haar aanvraag in omdat een geplande brug voor de ontsluiting naar de Haverlaan niet kon doorgaan. De eigenaar van de benodigde grond, weigerde te verkopen.

‘De nieuwe aanvraag is bijna identiek aan de eerste’, zegt Jurgen Wauters, kleinzoon van de vroegere eigenaar van Villa Withof en woordvoerder van de omwonenden. ‘Alleen waren er oospronkelijk 33 appartementen en nu nog 31 omdat de ontwerper rekening moest houden met de 45 graden regeling. Achterin het gebied komt een blok met 26 appartementen, een kleiner gebouw met 5 appartementen zal tegen de Sander De Vosstraat gebouwd worden. En dat is een schande. In het verleden zijn verscheidene kandidaat-kopers afgeschrikt doordat de acht paardekastanjes aan de straatzijde niet mochten gekapt worden. Nu de LMH er wil bouwen, mag dat ineens wel onder het mom dat de bomen ziek zijn.’

Drassige grond

‘Het grote appartementenblok heeft geen ontsluiting. Het ligt middenin de tuinen van de aanpalende villa’s. Opnieuw staat de eerder vermelde brug op de plannen. Ooit zullen ze die grond wel verwerven, staat in de begeleidende nota, en dan wordt de brug gebouwd. Vreemd is ook dat iedereen daar in de wijk niet hoger mocht bouwen dan 6 meter en dat de flats van de LMH een kroonlijsthoogte hebben van 9 meter. Even vreemd is dat het volledig gebied openbaar domein wordt. Dat zal niet alleen storend zijn voor de bewoners van de flats maar ook van de villabewoners. En tenslotte bestaat het domein Withof voor een groot deel uit drassige grond. In het 110 meter lange gebouw komt een ondergrondse parkeergarage. Het ligt voor de hand dat de bewoners zelf maar ook de omwonenden waterperikelen gaan krijgen.’

Daarom roept het actiecomité alle Hooiktenaars op om voor 1 maart bi jde stad een bezwaarschrift in te dienen. Ze vinden het document online.

'Kastanjes verdwijnen voor heraanleg straat'

Ludo Peeters, gemeenteraadslid (keert van Lier&Ko terug naar CD&V), geboren en getogen Hooiktenaar, zegt dat de informatie van de buurtbewoners gedeeltelijk onjuist is. ‘Van bij de aanvang was ik een voorstander van seniorenflats’, zegt hij.

‘Het werden uiteindelijk sociale woningen maar 24 van de 31 appartementen zijn voorbehouden voor mindervalieden en ouderen uit Koningshooikt, sommige aangepast voor het gebruik van een rolstoel. Voor ons konden de kastanjebomen blijven staan, we bouwen 10 meter van de straat af. Maar ze moeten verdwijnen voor de heraanleg van de straat. De stad heeft een verslag van experten dat ze ziek zijn en dus worden ze gewoon gekapt, maar het plan moet nog worden goedgekeurd.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio