commentaar

Beetje relativeren maar zeker ook niet te veel

De Belgische wielerliefhebber hunkert naar een opvolger voor Lucien Van Impe, in 1976 eindlaureaat van de Ronde van Frankrijk. Bijna 36 lange, lange jaren geleden. Jurgen Van den Broeck loodste de droom weer wat dichter naar de realiteit, met zijn vijfde (later vierde) plaats van 2010. Thomas De Gendt zette zondag in Milaan weer een stapje verder. Ook al ging het 'maar' over de Giro en over concurrenten die niet echt begeestering wekten. Topfavoriet Basso (34) blies zijn eigen ploeg op om er uiteindelijk niks mee te doen. Scarponi (32) noch Rodriguez (33) bleken in staat om een heus offensief te ontketenen. Zodat de regelmaat van Ryder Hesjedal (31) de doorslag gaf.

Het laat ons toe om de knelprestaties van Thomas De Gendt een klein beetje te relativeren, maar ook niet méér. Hij, het broekje van het gezelschap met zijn 25 jaar, durfde wél knallen. Onvoorstelbaar wat hij zaterdag voor mekaar kreeg op de gevreesde Mortirolo en daarna op de Stelvio. Het idee alléén al! Die raid over de hoogste Dolomietencol verandert àlles voor de Oost-Vlaming. De man die op zoek was naar zichzelf en zijn correcte plaats in het peloton, heeft zijn bestemming gevonden. En dat is er eentje als ronderenner van het hoogste niveau. Zo eentje waarop iedereen nu onvermijdelijk gaat rekenen om ons land die eerder geciteerde opvolging te bezorgen.

Het is logisch maar tegelijk zwaar om dragen voor de man uit Semmerzake, de nieuwe held van de natie. De Giro is nog geen Tour. En heeft hij zijn plaats gevonden in het bestel, dan kent hij nog altijd zijn grenzen niet. Kan hij mee als een Contador, een Evans of een beste Andy Schleck aan het demarreren slaan op de Alpen- of Pyreneeëntoppen? Daarvoor moet hij nog een paar extra stappen zetten. Niet meer in peis en vree, helaas, zoals hij aan de jongste Giro begon. Top-tien? Uitstekend! Top-twintig? Oók goed! Thomas zal het al aan den lijve ondervinden wanneer hij straks start in de Ronde van Spanje, met het predikaat van podiumkandidaat op de rug. En een podiumkandidaat is vanzelf ook potentieel eindwinnaar. Het is een heel andere manier van benaderen. Naast zijn fysieke kwaliteiten beschikt De Gendt gelukkig ook over de passende troef om zijn nieuwe status het hoofd te bieden. Hij zal er met name zijn voeten aan vegen...Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.