Alles begon in het Zellikse Brueghelpark

Alles begon in het Zellikse Brueghelpark

Gilles De Bilde leerde zijn voetbalkunstjes op straat. edm
Foto: © Eric de Mildt

ANDERLECHT - Toen Gilles De Bilde het levenslicht zag in 1971, waren zijn ouders Jean De Bilde en Annie Van Den Bulcke net verhuisd naar een paviljoen in het Breughelpark te Zellik. Terwijl zijn moeder een krantenwinkel uitbaatte, startte zijn vader met een taxibedrijf. Gilles leerde er voetballen tussen vele allochtonen waarbij Turken, Marokkanen en Congolezen de bovenhand haalden. De Ket zocht vooral de Congolezen op en de latere Gouden Schoen heeft daar allicht zijn fabelachtige techniek aan te danken.

'Ik leerde voetballen op straat. Er lag in de buurt één voetbalveldje met grind, maar daar betekende elke valpartij lelijke schaafwonden. Daarom zochten we de grasperkjes op tussen de flats, tot we er weggejaagd werden door de eigenaars. Maar om de haverklap keerden we terug.' (lacht)

'Ik was amper zeven toen ik contact zocht met de Congolese voetbalclan van de wijk', herinnert hij zich. 'Jongens van vijf jaar ouder lachten me aanvankelijk weg, tot ze zagen wat ik met een bal kon. Ze kwamen me nadien regelmatig zelf halen om mee te sjotten. Zwarte spelers wordt vaak een gebrek aan tactisch inzicht verweten, maar kleurlingen hebben wel vaak het voordeel dat ze over voetbalintuïtie beschikken. Die intuïtie pikte ik bij hen misschien wel op. Ik voelde in mij carrière vaak wat de tegenstrever van plan was en dan is anticiperen een stuk eenvoudiger.'

De voormalige Gouden Schoen was destijds ook op school een goede leerling.

'Ik behoorde steevast tot de eerste drie van de klas, maar sedert de puberteit interesseerde enkel voetbal me nog en puberend haalde ik uiteindelijk slechts moeizaam mijn humanioradiploma.' (rwd)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio