Opnieuw problemen voor Franse circus Zavatta

'Iemand liet onze dieren los'

'Iemand liet onze dieren los'

De kooien van de dromedarissen van circus Zavatta werden door onbekenden open gezet. phk Foto: © PATRICK HOLDERBEKE

MOORSELE / ROESELARE - Het zit het circus Zavatta niet mee. Door de zware regenval diende het circus langer dan gepland in Roeselare te blijven, maar ook in Moorsele kampt Zavatta met problemen. Vandalen zetten er dinsdagavond de kooien van de dromedarissen, lama's, geiten en zebra's open.

Sinds 22oktober toert het circus Zavatta van de Franse familie Prein door West-Vlaanderen. De eerste halte was voorzien in Rumbeke, waar Zavatta zijn tenten opsloeg in de buurt van het domein Sterrebos. Bedoeling was er tot 9november te blijven en daarna te verhuizen naar Poperinge. Maar de zware neerslag dwarsboomde die plannen. Het terrein dat Zavatta in Rumbeke had ingehuurd, veranderde in een modderpoel, waardoor het circus zijn zware trucks niet in beweging kreeg. Bovendien bleek ook het terrein in Poperinge herschapen in een moeras, zodat Zavatta zich verplicht zag om de voorstellingen in Poperinge te annuleren.

Zavatta bleef noodgedwongen een week langer in Rumbeke en maakte van de nood een deugd door een aantal extra voorstellingen in te lassen. Uiteindelijk vond het circus een nieuwe bestemming: het mocht zijn tenten op de paardenmanege Het Zilveren Spoor in Moorsele opslaan.

'Hier hebben we minder last van de zompige ondergrond omdat de paardenpistes goed gedraineerd zijn', zegt Jo Jespers, een Vlaming die als stalmeester meetrekt met het Franse circus dat een halve zoo met vijftig dieren meevoert. Van kamelen, dromedarissen, leeuwen en bizons tot paarden, zebra's en lama's.

Loopstallen open

Maar ook in Moorsele blijft Zavatta niet van tegenspoed gespaard.

'Dinsdagavond rond 22uur zat één van de circusartiesten in zijn caravan op het terrein van het Zilveren Spoor naar de televisie te kijken. Opeens geraakte het beeld verstoord. Blijkbaar had iemand aan de elektriciteitskabel getrokken', vertelt Jespers.

Toen de man naar buiten stapte om te zien wat er aan de hand was, stelde hij tot zijn verbijstering vast dat een aantal van de circusdieren vrij rondliep.

'De loopstallen van de lama's, zebra's, geiten en dromedarissen stonden open. Gelukkig konden ze door de omheining van de manege het terrein niet verlaten en met vereende krachten konden we de dieren terugdrijven in hun verblijf. Bovendien bleken de motoren van al onze vrachtwagens te draaien. En dat is niet zonder risico: de touwen van de grote tent liggen vast aan de camions, zodat het gevaar bestond dat de hele tent als een kaartenhuisje in mekaar zakte.'

Vandalen?

Zavatta verwittigde de politie, maar het is niet duidelijk wie er achter de streek zit.

'Wij zijn er niet gerust in. Dit moet het werk van een hele groep mensen zijn geweest. Mogelijk gaat het om vandalen, maar de vrees bestaat dat er meer kan achter schuilen en dat mogelijk in de richting van dierenrechtenorganisaties dient gezocht. We doen een oproep tot de buren om mee een oogje in het zeil te houden.'

Volgende week vertrekt het circus naar de buurt van Lier.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio