Minnebron is enige met drinkbaar water

Hertebron besmet door bacteriën

Hertebron besmet door bacteriën

An Cools komt al vijftien jaar naar de Minnebron.cbl Foto: © Cemil Belek

OUD-HEVERLEE/SINT-JORIS-WEERT - Oud-Heverlee en Sint-Joris-Weert: een van de weinige plaatsen in Vlaanderen waar natuurlijke waterbronnen met drinkbaar water te vinden zijn. Tot voor kort weliswaar, want ook de Hertebron in Sint-Joris-Weert werd onlangs afgesloten.

De resultaten zijn afkomstig van Florian Pardaens van de Katholieke Hogeschool Kempen in Geel die voor zijn thesis de kwaliteit van 25 ingerichte waterbronnen in Vlaanderen controleerde. Uit slechts zeven van deze bronnen kwam drinkbaar water naar de oppervlakte. Twee ervan zijn de Minnebron in Oud-Heverlee en de Hertebron in Sint-Joris-Weert. Dat was toen, want toen we langsgingen bij beide bronnen, kwam er enkel nog uit één drinkbaar water. Ook het water van de Hertebron, achter de camping La Hetraie, is namelijk door colibacteriën aangetast.

Aan de Minnebron in het Meerdaalwoud in Oud-Heverlee treffen we An Cools (68) uit Vaalbeek. Ze komt er al vijftien jaar water halen. 'Ik gebruik het als drinkwater, maar vooral om koffie mee te zetten of om de strijkijzer mee te vullen. Het leidingwater doet de apparaten verkalken. Met dit water heb ik dat nog nooit meegemaakt. Je moet er soms wel wat voor over hebben. Wachttijden lopen gemakkelijk op tot tien minuten en langer', zegt ze.

Naar aanleiding van de resultaten van Pardaens' thesis stelde volksvertegenwoordiger Peter Reekmans (LDD) een parlementaire vraag aan minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). Hij wilde weten in hoeverre het water van ingerichte natuurlijke bronnen gecontroleerd wordt en hoe dit aan de bevolking wordt bekend gemaakt. Logischerwijs vond de minister het aangewezen dat natuurlijke bronnen sterk gecontroleerd moeten worden, maar ze legde de verantwoordelijkheid bij de eigenaar van het terrein. Die moet waken over de kwaliteit van het water.

De twee bronnen in Oud-Heverlee en Sint-Joris-Weert zijn in het bezit van het agentschap Natuur en Bos. De Vlaams-Brabantse afdeling houdt de toestand van de Minnebron en de Hertebron nauwlettend in de gaten. De controles worden uitgevoerd door het agentschap Zorg en Gezondheid. De wet zegt dat de bronnen jaarlijks minstens eenmaal getest moeten worden. 'In Oud-Heverlee en Sint-Joris-Weert gebeurt dat twee keer per jaar en dat op vraag van de inwoners. Dat er bacteriën in de het water van de Hertebron werden aangetroffen, heeft vermoedelijk te maken met het materiaal waardoor het water loopt. In tegenstelling tot Oud-Heverlee is het hier geen inox. Wellicht is er ergens corrosie gevormd met de aantasting tot gevolg', zegt Bart Meuleman van Natuur en Bos Vlaams-Brabant.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio