Vzw Fietsbasis start ecologisch pioniersproject

Kerk wordt atelier voor elektrische fietsen

Kerk wordt atelier voor elektrische fietsen

Foto: pbvm

HAM - In de leegstaande kerk in Genebos heeft de vzw Fietsbasis sinds begin dit jaar haar intrek genomen. De vzw zal er een sociale werkplaats van maken en elektrische fietsen produceren.

De kerk van Genebos stond al twee jaar leeg bij gebrek aan een priester. De (zaal)kerk stond te verkommeren en kerkfabriek Sint-Lambertus Kwaadmechelen was naarstig op zoek naar een sociale herbestemming. De leegstand was immers een doorn in het oog van de noeste parochianen die de kerk eigenhandig hadden gebouwd in '67. Burgemeester Dirk de Vis (CD&V) zocht en vond een herbestemming via het Erkend Regionaal Samenwerkingsverband (ERSV) Limburg.

Groeimarkt

De vzw Fietsbasis assembleert er nu elektrische fietsen voor FDC-Invest, een fietsenfabrikant uit Temse. 'Er is een groeimarkt voor elektrische fietsen', weet verantwoordelijk begeleider Dieter Pieraerts. 'Ze zijn niet alleen geschikt voor ouderen, maar ook voor woon- en werkverkeer. Als fietsatelier mogen we die boot niet missen.' Met de vrachtwagen komen de onderdelen toe en de medewerkers monteren die netjes in het fietsatelier. 'Streefdoel is om een twintigtal elektrische fietsen per dag te assembleren', zegt Dieter Pieraerts. De E-Move wordt geproduceerd in het kader van de 'Electronic Bike Development'. Het vroegere kerkgebouw werd daarvoor opgesplitst in twee delen: het kerkschip wordt gebruikt als magazijn. Daar werd een volume gecreëerd dat goed verwarmd kan worden en waarbinnen de assemblage plaats vindt.

Op advies van de provincie Limburg ontvangt het project een subsidie van 163.000 euro en dit via de Vlaamse overheid en een Europees programma voor plattelandsontwikkeling.

Sociaal en ecologisch

'De vzw Fietsbasis atelier Ham is een sociale werkplaats voor mensen die vijf jaar inactief zijn', zegt coördinator Tom Beenaerts. 'Momenteel werken er acht werknemers en één begeleider. Belangrijk is het energieaspect. We willen er een energiezuinig atelier van maken. We gaan de verwarming optimaliseren. Net als de isolatie, de ramen en deuren en het (plat) dak.'

De vzw ziet het als een pioniersproject voor Vlaanderen. 'Overal zijn er kerken en pastorijen die leegstaan, maar wij proberen er een nuttige en een duurzame herbestemming aan te geven als sociale werkplaats. Daarvoor hebben wij een langdurige erfpachtovereenkomst afgesloten met de kerkfabriek. Die zal 27 jaar duren.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio