Antwerp Giants en Charleroi mengen zich voor poleposition in play-offs

Oostende onder druk

Oostende onder druk

Foto: BELGA

De laatste week van de reguliere fase van de Ethias League moet duidelijkheid brengen voor de poleposition. Drie ploegen, Charleroi, Antwerp Giants, Oostende kampen om die belangrijke eerste plaats. De druk ligt vooral bij Oostende.

Door de overwinningen van Antwerp Giants, tegen Okapi Aalstar, en van Charleroi tegen Leuven Bears leggen de Sinjoren en de Spirous nog meer druk bij Oostende, dat de afgelopen speeldag vrij was. Het programma van de kustploeg is deze week bovendien loodzwaar. Vanavond is er de replay in Leuven, woensdag de topper in eigen huis tegen Antwerp Giants en vrijdag de klassieker in Charleroi.

‘Het stoort me dat die wedstrijd tegen Charleroi wegens de rechtstreekse uitzending van zaterdag naar vrijdag is verplaatst', zegt Dario Gjergja, de coach van Oostende. ‘Dat maakt dat we drie matchen in vijf dagen moeten spelen. Dat doen ze zelfs in de NBA niet, en ik vind dit niet correct.' Als Oostende in een waanzinnige week en met het mes op de keel een 3 op 3 haalt, is de poleposition een feit.

Giants nemen revanche voor bekerverlies

De heruitgave van de bekerfinale tussen Antwerp en Aalstar bracht een zinderende pot basketbal. Bij een 79-62-voorsprong dreigde voor de Giants bijna hetzelfde scenario als op paasmaandag, toen de Ajuinen met een ultieme remonte de beker veroverden. Aalstar kwam via een alweer sterke Chris Copeland (32 punten, 10 rebounds, 6 assists, 15 uitgelokte fouten) op een 87-92-voorsprong en rook de zege. Met een ultieme eindjump, een driepunter van Jean-Marc Mwema en 3 punten van de Tunesische reus Salah Mejri wisten de Giants de vijftiende opeenvolgende thuiszege in de Lotto Arena alsnog vast te leggen.

‘We hadden kansen, maar noem het maar een verdiende overwinning van de Giants', zei coach Brad Dean van Aalstar. ‘We moeten deze week nog eenmaal winnen en dan is de vierde plaats een feit.'

‘Neen, onze honger is nog niet gestild na de bekerwinst', aldus Dean. ‘Mijn team staat er op de juiste momenten. Ik hoop dan ook op sterke play-offs. Wie ik de poleposition zie pakken? Ik hoop Antwerp Giants. Dan zouden Oostende en Charleroi elkaar mogelijk in de halve finales ontmoeten. Dat is breken met de traditie, en dat is in sport belangrijk. Antwerp en Aalstar mixen zich dit seizoen goed tussen de Grote Twee van het Belgisch basket. En dat is leuk voor neutrale waarnemers.'

Corrigeer

Uitslagen & standen