Minister van Onderwijs Pascal Smet tast diep in de geldbuidel om plaatstekort weg te werken

Bijna 9 miljoen euro voor Gentse scholen

© © fvv

8.960.000 euro krijgen de Gentse basis- en kleuterscholen dit jaar extra om het plaatstekort weg te werken. Met dat geld worden de komende twee jaar 1.300 extra plaatsen gecreëerd, verspreid over de verschillende netten.

Marieke Van Pee

De jongste jaren kampt Gent met een groot tekort aan plaatsen in de kleuter- en basisscholen. Door de huidige babyboom moeten er tegen 2018 2.500 plaatsen bijkomen om voor elk kind in onderwijs te voorzien. 1.300 van die plaatsen zijn alvast verzekerd, want Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet trekt in het budget voor 2012 8,9 miljoen euro extra uit voor de Gentse scholen. Zij moeten dat geld investeren in de uitbreiding van hun gebouwen.

In totaal investeren de drie onderwijsnetten (het vrije net, het stadsonderwijs en het gemeenschapsonderwijs) 12,5 miljoen euro, 70 procent daarvan wordt betaald door de Vlaamse overheid, 30 procent door de inrichtende machten.

Het vrije net krijgt 4.655.000 euro extra subsidie, de stadsscholen 3.745.000 en het gemeenschapsonderwijs 560.000. Om de grootte van die bedragen aan te tonen: de 'normale' jaarlijkse steun die het stadsonderwijs krijgt, bedraagt 2,1 miljoen euro. Die 3,7 miljoen extra steun komt er dit jaar bovenop.

Structureel

'Wij hebben alles gekregen wat we hebben gevraagd', zegt een tevreden schepen van Onderwijs Rudy Coddens, die tevens aan het hoofd staat van de lokale

task force

, een groep die werd opgericht vanuit de verschillende netten om het plaatstekort in het onderwijs op te lossen. 'Met die task force hebben we een ijzersterk dossier opgesteld dat de minister duidelijk heeft overtuigd. Pascal Smet beseft dat het probleem in Gent zo nijpend is dat we extra scholen moeten bijbouwen of bestaande schoolgebouwen moeten uitbreiden.'

Vorig jaar kreeg Gent al eens 668.000 euro extra steun voor alle netten. Dat geld werd toen vooral gebruikt voor de zogenaamde 'bubbelklassen', klassen die mee-evolueren met de leerlingen en die binnen de bestaande schoolgebouwen werden ingericht. In sommige scholen werd de PC-klas omgebouwd en in andere offerde zelfs de directeur zijn bureau op.

'De uitbreidingen die nu zullen plaatsvinden, zijn structureel', zegt Coddens. 'Aan veel scholen wordt een stuk bijgebouwd en in de Sint-Bernadettewijk en de Hippoliet Lammensstraat komt zelfs een nieuwe school.' De uitvoering van die projecten zal plaatsvinden tussen dit en twee jaar. Welke scholen hoeveel plaatsen bijkrijgen, kan u zien in de kadertjes.

De lokale task force is momenteel al bezig met de voorbereiding van de dossiers voor 2013 en 2014. Daarin zitten onder meer de geplande scholen in de Oude Dokken en het project Sint-Pietersstation. 'Als minister Smet ook de komende twee jaar meestapt in ons verhaal, dan is het plaatsgebrek in de Gentse basis- en kleuterscholen tegen september 2017 van de baan', besluit Coddens.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio