Sousvoir presenteert kunst op negen locaties

Sousvoir presenteert kunst op negen locaties

Bert Dewil, Kris Gevers, An Roovers, Carolien Geens en Marleen Lefevre. rb/fg

HOEGAARDEN - Twintig kunstenaars exposeren op negen locaties in Hoegaarden in mei. 'Sousvoir' heet het intiatief.

Een commissie kreeg hiervoor logistieke steun van het Toeristisch Infopunt. 'Sousvoir? Wat betekent dat?' Carolien Geens van het Infopunt krijgt die vraag dikwijls te horen. Vrij vertaald luidt het: op een route kunst, natuur en geschiedenis samen bekijken. 'Jonge kunstenaars lieten zich inspireren door de locatie, waar ze exposeren', licht Geens toe.

'Ze beschikken over de Sint-Servaaskapel in Rommersom, het vroegere Sint-Jozefrusthuis, de pastorietuin en Sint-Gorgoniuskerk in Hoegaarden, het gemeentehuis, 'tPaenhuys, de serres Green Garden, de Tuinen van Hoegaarden en Meldertbos. Elke kunstenaar benut naar eigen gevoel de ruimte om zijn kunst af te stemmen op de historiek van het gebouw en de natuurlijke omgeving. Sousvoir wil dat de toerist Hoegaarden eens op een ander niveau benadert dan bij het klassieke bezoek.'

Kunstenaars zijn An Roovers, Hilde Pierre, Diane Bernaerts, Bert Dewil, Tom Lambeens, Kristie Czubin, Kris Gevers, Eline 'tSant, Sara Bosmans, Remco Roes, David Lamey, Cybelle Collins, Jo Foulon, Jan de Maeyer, Wilfried Pulinckx, Willem Sannen, Wim Van der Celen, Tom Vanuytrecht, Petra Paesmans en Julie Lenaerts. Ze komen allen uit Hoegaarden en omgeving. Het parcours kan te voet, per fiets of met de wagen worden afgelegd. Bezoeken zijn gratis tussen 10 en 18uur. Catalogi en routeplannen liggen ter beschikking in het Infopunt (Tuinen). Op zondag 15mei is er een extraatje met een kunst- en ambachtenmarkt in de Tuinen (10uur), terwijl het Feestencomité instaat voor een rommelmarkt in de sporthal (van 9 tot 17uur). Op zaterdag 21mei volgt een muzikale nocturne aan de kiosk aan het Gemeenteplein (19uur) en op 29mei vindt met Natuurpunt een slotevenement plaats in Meldertbos.

De kunstenroute Sousvoir komt in de plaats van de vroegere muzikale route langs monumenten. Het stemmenfestival Voices is verplaatst naar 19, 20 en 21augustus.

Sousvoir in Hoegaarden op 14 en 15mei, 21 en 22mei, 28 en 29mei.www.sousvoir.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio