Wereldvermaarde Leuvense professor overlijdt in Frankrijk

Wereldvermaarde Leuvense professor overlijdt in Frankrijk

Foto: rr

LEUVEN - De wereldvermaarde neurochirurg Jan Gybels is zondag plots overleden terwijl hij tafelde met zijn vrouw in een Zuid-Frans restaurant. De professor op rust verrichtte aan de KU Leuven baanbrekend onderzoek naar pijnbestrijding. Hij werd 82.

Professor Gybels lunchte zondagmiddag met zijn vrouw en zussen in restaurant Le Carillon in Goult, ten oosten van Avignon. Plots werd de man onwel. De opgetrommelde hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar hulp kon niet meer baten. Gybels had al langer problemen met de bloedvaten. Toch blijft de doodsoorzaak voorlopig onbekend.

Het echtpaar Gybels verbleef regelmatig in de Vaucluse, een regio die de neurochirurg na aan het hart lag. Hij genoot er van een welverdiende rust, na een rijk gevulde carrière. Jan Gybels was een wereldvermaard onderzoeker op het gebied van de studie van pijn. Hij publiceerde meer dan 350 wetenschappelijke artikels en was in zijn vakgebied een autoriteit op wereldniveau.

Gybels' oudste zoon Emmanuel omschrijft zijn vader als een intellectueel in de klassieke zin van het woord. 'Hij was heel discreet en fijnzinnig, maar hij was ook een levensgenieter en bezat een ongelofelijk gevoel voor humor.' De professor op rust kreeg internationale erkenning voor zijn werk, maar bleef altijd bescheiden. 'Hij was helemaal niet gehecht aan de status die daarmee gepaard ging', zegt Emmanuel.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio