Jos De Wael, Marie Devillers en Wim Smets krijgen eretitel

Rumst huldigt ereburgers

Rumst huldigt ereburgers

De nieuwe ereburgers en ere-gemeenteraadsleden van de gemeente Rumst, samen met het schepencollege. Foto: Kristof Lauwers

RUMST - Bergbeklimmer Wim Smets, bedrijfsleider Jos De Wael en kunstenares Marie Devillers mogen zich voortaan ereburger van de gemeente Rumst noemen. Rumst telt nu acht ereburgers.

Wim Smets (43) stond op 17 mei 2007, als dertiende Belg ooit, aan de top van de Mount Everest. Hij bedwong de seven summits, de hoogste bergen van elk continent, en probeerde in 2009 als eerste Belg ooit naar de top van de gevaarlijke K2 te klimmen. Maar die poging strandde in slechte weersomstandigheden. Eind juli dit jaar stond Wim nog 8.051 meter hoogte, aan de top van de Broad Peak, de twaalfde hoogste berg ter wereld, in Pakistan. Wim redde tijdens de afdaling op die berg ook het leven van een Zuid-Afrikaanse klimmer die was uitgegleden en hij bracht hem, na een beklimming van 28 uur, veilig weer in een kamp op de berg.

'Deze erkenning motiveert me om nog meer indrukwekkende beklimmingen aan mijn palmares toe te voegen', zegt klimmer Wim Smets.

Ondernemer Jos De Wael (60) startte in 1979 zijn bedrijf ODTH (Opslag en Distributie Ter Haeghe), aan de Doelhaagstraat. Vandaag heeft ODTH meer dan 250 medewerkers en vestigingen in Rumst, Boom, Puurs, Willebroek en Mechelen-Noord. In Rumst helpt Jos, in een sociale werkplaats binnen het bedrijf, ook dertig invoegwerknemers aan de slag. Jos De Wael was ook lid van de Rumstse milieuraad. Hij is ook al 12 jaar rechter in handelszaken. In zijn vrije tijd is Jos De Wael schipper van de driemaster Vrouwe Nele en koestert hij een grote liefde voor de natuur en voor paarden.

Kunstenares Marie Devillers (83) had haar atelier aan de Kapelstraat in Terhagen. In vele van haar etsen toont ze de teloorgang van de steenbakkerijnijverheid in de Rupelstreek.

Eind 2010 werden ook oud-voetballer en trainer Alex Czerniatynski, chef-kok van restaurant Pastorale Bart De Pooter, televisiemaker Tom Lenaerts, kunstenares Bie Van Gucht en antropologe Martine Vandermeulen al ereburger van de gemeente Rumst.

Er werden ook drie ere-gemeenteraadsleden gehuldigd. Luc Beghin was OCMW-raadslid van 1983 tot 1989, gemeenteraadslid van 1989 tot 1994 en zetelt sinds 1995 en tot vandaag weer in de OCMW-raad voor CD&V.

Lea Vermylen was van 1989 tot 2000 gemeenteraadslid voor Volksbelangen (nu: 3D, red.).

Jules De Laet, die begin december vorig jaar overleed, kreeg de titel ere-gemeenteraadslid postuum. Hij werd in 1970 verkozen in de gemeenteraad van Reet en zetelde, voor de CVP, van 1977 tot 1982, in de Rumstse gemeenteraad.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio