Nieuwe brug aan Zennegat

Nieuwe brug aan Zennegat

Begin volgend jaar kan de nieuwe wandel- en fietsbrug gebruikt worden. Foto: clh

MECHELEN - De nieuwe wandel- en fietsbrug over de Zenne is op zijn plaats gelegd ter hoogte van het Zennegat.

De brug werd donderdagavond stapvoets naar de locatie overgebracht en gisterochtend geplaatst. De verdere afwerking start volgende week. Dan worden beide aansluitingen met het land gemaakt en wordt ook het brugdek aangelegd. Begin 2012 moet de brug klaar zijn voor gebruik. Ze is 42 meter lang en 45 ton zwaar.

In het verlengde van de vaste brug over de Zenne, komt er ook een beweegbare brug over het kanaal Leuven-Dijle. Die brug wordt in de eerste helft van 2012 gelegd. Waterwegen en Zeekanaal hoopt dat deze tweede brug tegen pasen open mag.

'Momenteel gebruiken mensen de Zennegatsluis om het kanaal Leuven-Dijle over te steken, maar eigenlijk is dat niet de bedoeling', zegt Hans De Preter, celhoofd investeringen van de afdeling Zeeschelde bij Waterwegen en Zeekanaal. 'De bruggen zijn van groot belang voor zowel het functionele als het recreatieve fietsverkeer in de regio. Het gaat hier om een waterrijk natuurgebied dat veel joggers, wandelaars en fietsers lokt. Zeker in het zomerseizoen is het een toeristische trekpleister. Met deze bruggen wordt een missing link weggewerkt.'

De nieuwe brug over de Zenne zorgt ervoor dat fietsers vanuit Heindonk en Klein-Willebroek niet meer naar de drukke Gentsesteenweg in Heffen moeten om de oversteek te maken. Daarmee wordt zo'n 2,5 km uitgespaard. De wandel- en fietsbrug is ook veiliger en rustiger volgens De Preter.

Waterwegen en Zeekanaal investeert in totaal 1,4 miljoen euro in beide bruggen: 850.000 euro voor de beweegbare brug en 550.000 euro voor de vaste brug over de Zenne.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio