Buurtstewards begeleiden Roma

SINT-NIKLAAS - De stad Sint-Niklaas ziet wel brood in de inschakeling van stewards om de sociale vrede te vrijwaren in buurten met Roma.

Als het van schepen van Welzijn Sofie Heyrman (Groen!) afhangt zal het schepencollege ingaan op het aanbod van de Vlaamse overheid om buurtsteward(s) in te zetten.

Minister Geert Bourgeois (N-VA) heeft de problematiek van de Roma in kaart laten brengen.

De conclusie is dat steden als Brussel, Antwerpen, Gent maar ook Sint-Niklaas extra hulp goed kunnen gebruiken.

Sint-Niklaas telt 800 Roma.

Om die mensen zo goed mogelijk op te nemen in de maatschappij wordt goed werk geleverd tegen huisjesmelkerij, voor beter onderwijs en tewerkstelling voor deze mensen.

Minister Freya Van Den Bossche (SP.A) maakte het systeem van de buurtstewards bekend.

Zij gaan de straat op om Roma te begeleiden, te wijzen op wat kan en niet kan. Er is een budget van 750.000 euro voor de komende vier jaar.

In Sint-Niklaas moet het schepencollege zich nog over de materie buigen.

‘Het klopt dat Sint-Niklaas een aanzienlijke populatie Roma telt. We zijn blij dat we niet alleen extra opdrachten, maar ook financiële middelen krijgen', zegt Heyrman.

‘We doen al veel om Romagezinnen te helpen maar er is meer nodig. Ik vind het een goed initiatief om buurtstewards in te schakelen. Daarbij moeten we ons wel realiseren dat in Gent en Antwerpen het verschijnsel zich tot een aantal buurten beperkt waar veel overlast is. In Sint-Niklaas gaat het om enkele straten in het centrum. We weten niet hoeveel steun en stewards we krijgen toegewezen. Als het van mij afhangt, mag het schepencollege beslist op dit aanbod ingaan.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio