Aartsbisschop bezoekt college en Don Bosco

Halse jongeren stellen Leonard kritische vragen

Halse jongeren stellen Leonard kritische vragen

Leonard bezocht de werkklassen van Don Bosco.yds

HALLE - Aartsbisschop Leonard nam gisteren een hele dag de tijd om tijdens zijn elfdaags bezoek aan Halle enkele jongeren te ontmoeten. Hij maakte in de Don Boscoschool kennis met het buso. In het Heilig Hart&College schuwde hij hun kritische vragen niet.

Hugo D'Hoker, directeur van de buso-afdeling van de Halse Don Boscoschool, lichtte het Don Boscoproject toe en nam ook even tijd om de drie godsdienstleerkrachten in het zonnetje te zetten. Tijdens een rondgang door de werkhuizen onder leiding van twee leerlingen maakte de aartsbisschop gisterenvoormiddag kennis met de werk- en leeromstandigheden van de buso-leerlingen. Hij zag hen aan het werk in de afdeling houtbewerking en elektriciteit en maakte tijd voor een babbeltje met hen. Het werd een gemoedelijke ontmoeting.

In de namiddag werd monseigneur Leonard verwacht in het Heilig Hart&College waar de vijfdejaars een reeks kritische vragen voor hem hadden voorbereid. Ze vroegen hem naar zijn mening over de pedofilieschandalen in de Kerk, over zijn opvattingen over homoseksualiteit en over het imago van de Kerk. Op de vraag hoe hij dacht de Kerk terug aantrekkelijk te maken voor jongeren antwoordde hij laconiek: 'De Kerk is geen auto die ik moet verkopen. Het is niet mijn eerste doel om de Kerk terug aantrekkelijk te maken. De Kerk moet een inspiratiebron zijn maar het heeft geen zin om met populistische trucjes jongeren terug naar de Kerk te lokken. En de jongeren zullen komen, vaak met een sterker geloof dan ik zelf ooit heb gehad.'

Politiek

Verder vertelde de aartsbisschop dat wanneer hij geen geestelijke zou geworden zijn, hij wellicht in de politiek zou gegaan zijn. 'De politiek is zo belangrijk voor de graad van geluk op aarde. Het welzijn van de mensen hangt vaak af van de kwaliteit van de politiek', aldus Leonard. Verder spaarde hij de media niet die hij verweet vaak een eenzijdig beeld van hem op te hangen en zijn uitspraken niet altijd genuanceerd weer te geven.

'Toen wij als school de kans kregen om monseigneur Leonard te ontmoeten, hebben we eerlijk gezegd getwijfeld. Maar uiteindelijk hebben we toch ingestemd omdat het een kans was om deze mens van dichterbij te leren kennen', zegt directrice Denise Deschuytteneer.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio