Komst shoppingcentrum N60 baart omwonenden grote zorgen

‘Verkeersdrukte in Kraneveld is nu al amper leefbaar'

OUDENAARDE - Op de terreinen van het vroegere Meubelweelde 2000 langs de N60 in Eine gaat binnenkort het Retailpark N60 open, een shoppingcentrum met een oppervlakte van ruim 11.000 vierkante meter. De omwonenden van Kraneveld vrezen dat hun buurt onleefbaar wordt.

De ambachtelijke zone langs de N60 in Eine wordt steeds meer uitgebouwd tot een volwaardig winkelcentrum. Ketens als Van Den Borre, Carglass, Aldi, Fun en ASAdventure hebben er al een vaste stek gevonden. Momenteel wordt volop gewerkt aan de inrichting van het gloednieuwe Retailpark N60. In dat shoppingcentrum komen ondere andere de kledingzaken ZEB, JBC, Cassis en Lola & Liza, de schoenenwinkels Torfs en Pronti, de fitnessketen Oxygen, Prémaman, O' Cool, de elektrozaak Krëfel en de ketens AVA en Action. Naast het winkelcentrum wordt een parkeerterrein voor bijna vierhonderd voertuigen aangelegd.

Vorig jaar al trokken de bewoners van Kraneveld met een petitie naar het stadsbestuur om de toegenomen verkeersdruk in hun woonbuurt aan te klagen. ‘Maar onze klachten vielen in dovemansoren', benadrukken Marc Verschueren en Luc Ghyzelings, de initiatiefnemers van de werkgroep ‘Rustig Kraneveld'. Sinds de komst van de eerste winkelketens is de verkeersdruk in onze straat enorm toegenomen. Op zaterdagen tellen we tot drieduizend auto's. Als het nieuwe shoppingcentrum opent, verwachten we een verkeersstroom die drie tot vier keer groter zal zijn. De in- en uitritten van de parking bevinden zich immers ter hoogte van Kraneveld. Volgens de prognoses is sprake van vierduizend bezoekers en meer dan tweeduizend auto's per dag. Zeker meer dan 70procent van de bezoekers zal via het Kraneveld naar de parking rijden. We mogen ook onze zondagsrust vergeten, want ook dan zal het winkelcentrum open zijn.'

De winkelketens en het winkelcentrum zijn momenteel bereikbaar via de N60 en via de binnenwegen Kraneveld, Serpentstraat en Molenstraat. Marc Verschueren: ‘Maar aangezien de kruispunten op de N60 met de Serpentstraat en Molenstraat afgesloten zullen worden, zal Kraneveld de volledige verkeersdruk moeten slikken. De situatie is nu al amper leefbaar. Dan is er ook nog eens de lawaaihinder. We hebben niets tegen winkelketens langs de N60, maar over de mobiliteit en de ontsluiting is niet nagedacht. Vooraleer bouwvergunningen af te leveren had eerst de al lang geplande ventweg langs de N60 aangelegd moeten zijn.'

Samen met verantwoordelijken van het Retailpark N60 houden het Vlaams Gewest, het stadsbestuur en de politie van Oudenaarde donderdagavond een infovergadering in het Molenhuis in Eine. Onder andere de mobiliteit en de ontsluiting van het shoppingcentrum worden toegelicht.

De werkgroep Rustig Kraneveld polste intussen naar voorstellen bij de bewoners van de straat.

‘Bijna iedereen stelt voor om onze straat net voor de parking van het shoppingcentrum af te sluiten om op die manier de shoppers uit het Kraneveld te houden. Onze grieven en voorstellen zullen we tijdens de infovergadering aan het stadsbestuur overhandigen', besluit Luc Ghyzelings.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio