Real Madrid kan in Clásico afrekenen met drie jaar Catalaanse heerschappij

Laatste kans voor Barcelona op titel

Laatste kans voor Barcelona op titel

Foto: AP

De Jupiler Pro League heeft zondag Club Brugge-Anderlecht, maar dat is klein bier tegenover de Spaanse Primera División. Daar staat vanavond de Clásico Barcelona-Real Madrid op het programma. Kemphanen Guardiola en Mourinho staan nog maar eens met geslepen messen tegenover elkaar voor de clash die de titelstrijd kan beslechten.

Vier punten, dat is de voorsprong die Real Madrid momenteel nog heeft op FC Barcelona. De kloof bedroeg niet zo gek lang geleden nog tien eenheden, maar Barcelona knabbelde zich met elf overwinningen op rij weer een weg in het spoor van Real. Na dit weekend zijn er nog vier speeldagen in de Primera División. Als Real met een overwinning de kloof uitdiept tot zeven punten, dan mag het de titel al veilig weten na drie jaar sterven in het spoor van kampioen Barcelona. Want beide teams hebben na dit weekend een relatief gemakkelijk programma voor de boeg.

Maar voor het zover is, zal Real-coach José Mourinho moeten afrekenen met de vloek van Pep Guardiola. Sinds die in 2008 hoofdcoach werd bij Barça verloren de Catalanen in veertien confrontaties maar één keer van de aartsrivaal uit Madrid. In de bekerfinale van vorig jaar en dat pas na verlengingen.

Afgelopen week moest Mourinho wel voor de pers verschijnen na het (verloren) duel in de Champions League tegen Bayern München. ‘We spelen zonder druk tegen Barcelona', verklaarde de Portugees. Waarna hij al dan niet subtiel verwees naar enkele door hem betwiste scheidsrechterlijke beslissingen in duels tussen zijn team en Barcelona. ‘Guardiola is een slimme jongen. Hij weet hoe hij erin geslaagd is om zoveel wedstrijden te winnen.'

Verliest Barçaalles in één week?

Ook Guardiola en Barcelona verloren in de Champions League deze week tegen Chelsea. Een nieuwe confrontatie tussen de twee kemphanen in de finale van het kampioenenbal is dus nog lang niet zeker. Barça kan de komende dagen dus zijn titel in de Primera División én die in de Champions League verliezen. Vanavond kunnen de Blaugranas zich wel oppeppen aan de cijfers. Dit seizoen versloeg het Real al in de Supercup én in de beker en ging het met 1-3 de competitiematch in Madrid winnen.

Lees het volledige artikel in Het Nieuw<sblad van zaterdag 21 april

Corrigeer