St-Janskoor viert vijftigste verjaardag

St-Janskoor viert vijftigste verjaardag

Het St-Janskoor eind 2010 en het eerste kinderkoor in 1967. mph Foto: © Marc Peeters

HERENTALS - 2011 wordt voor het Herentalse St-Janskoor een feestjaar want het is dit jaar precies een halve eeuw geleden dat het koor voor het eerst optrad. Onder leiding van wijlen Modest Peeters werd een heus succesverhaal geschreven.

Oorspronkelijk was het St-Janskoor een mannenkoor. In 1967 werd het gezelschap uitgebreid met een kinderkoor en in 1968 verschenen de dames op het toneel, waarvan er momenteel nog negen lid zijn. 'Over de voorbije 50 jaar kunnen we uren vertellen', zegt voorzitster Lieve Verwimp. 'Talloze missen hebben we gezongen ook in Banneux, Val Dieu en Wavremont. We hielden zangavonden ten voordele van het bouw- en orgelfonds, deden mee aan koorfestivals, enz. Er werd zelfs driemaal een televisiemis uitgezonden vanuit 'onze' Sint-Janskerk met veel lovende reacties voor het koor en aanvragen voor partituren van de gezongen liederen. Al meer dan 30 jaar verzorgen we op de eerste zaterdag van september de Ernest Claesviering in Averbode, wat een vaste traditie is geworden.'

Jeruzalem

Een absoluut hoogtepunt in het bestaan van het koor was de middernachtmis die ze in Jeruzalem mochten zingen in 1981. Het koor bestond toen 20 jaar. 2september 2004 was dan weer een erg droevige dag voor het koor toen Modest Peeters, dirigent van bij de oprichting, overleed. 'Zijn uitvaartsmis werd door zijn koor gezongen, door de tranen heen', weet Lieve nog. Dochter Anne-Mie volgde haar vader op en leidt nu al vele jaren het Sint-Janskoor, af en toe geholpen door Suzanne Janssens.

Het St-Janskoor heeft momenteel zo'n dertig leden. 'Op 24 april zullen we de paasviering verzorgen en ook voor het eerst een mis van Armand Preudhomme uitvoeren. Op 14 mei trekken we met enkele Herentalse koren naar Ysselstein in Nederland om er met de plaatselijke zangkoren te verbroederen en deel te nemen aan een avondconcert. Na een uitstap naar Banneux moet 15 oktober het hoogtepunt worden van het feestjaar met een concertavond, uiteraard in de St-Janskerk. Het is ook de bedoeling die avond zoveel mogelijk ex-leden en sympathisanten bij elkaar te brengen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio