Vierhonderd leden op oude terreinen Grand Pont en NMBS

Vissers in een seinhuis

Vissers in een seinhuis

De Grand Pontvissers bij hun gerenoveerd spoorweghuisje in Hoegaarden.fg Foto: © Fernand Goyens

HOEGAARDEN - Wat ooit een seinhuis was naast de spoorlijn Tienen-Geldenaken is nu een gezellig vergaderlokaal voor de Grand Pont Vissers van Hoegaarden.

Het seinhuis heet nu Vissershuis. De Grand Pont Vissers maken er al lang gebruik van voor berging van materiaal, maar het gebouw verkeerde in erbarmelijke toestand. 'Niet om aan te zien', omschrijft clubvoorzitter Hubert Krahy (52) het verval. 'Vermits het eigendom is van de gemeente schreven we het bestuur aan om er wat aan te doen. Met Europese subsidies van Interreg kon van een ruïne een fraai Vissershuis worden gemaakt. Een mooier cadeau voor ons vijftigjarig bestaan volgend jaar kunnen we niet krijgen.'

Muren zijn gezandstraald en heringevoegd, dakgoten en afloopbuizen vernieuwd. Er ligt een nieuw dak en een luifel aan de inkom volgt nog. De kelder is dichtgegooid, want die stond toch bijna altijd vol water. De omgeving ruikt naar vers groen. De benedenverdieping is omgetoverd tot een grote vergaderzaal met keuken ernaast en boven is er een kleinere zaal voor bijeenkomsten. Vooral Guido Dayers van de Grand Pont Vissers verrichtte veel werk om het interieur in te richten. Zo bleven veel kosten gespaard.

Hubert Krahy is al vijftien jaar voorzitter van de Grand Pont Vissers. Hij uit zijn tevredenheid over de visvijver, een vroegere bezinkingsvijver van de Hoegaardse suikerfabriek. 'Uit proeven blijkt dat het grondwater erg gezond is. Hengelaars weten dat naar waarde te schatten. De club telt nu 396 leden en geregeld boeken we nieuwe aanwinsten. Dat komt doordat, naar ik verneem, de Tiense Fishing Club er het bijltje gaat bij neerleggen. Ik durf zeggen: goed voor ons, maar niet voor de visserij in 't algemeen. De Viandervijvers in Tienen verdienen beter.'

Merkwaardig genoeg bevindt de vijver van de Grand Pont Vissers en hun Vissershuis zich op grondgebied van Geldenaken, dus in Wallonië. Maar het was de gemeente Hoegaarden die destijds het terrein van de suikerfabriek Grand Pont opkocht. Een groot deel van dat terrein is onlangs aangelegd als wandelpark. Die taalgrenstoestand heeft tot gevolg dat Hoegaarden in Geldenaken telkens om een vergunning moet vragen. 'Het duurt allemaal een beetje langer maar we leven in de beste verstandhouding met Geldenaken', zegt burgemeester Jean-Pierre Taverniers (CD&V).

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio