Chinese pagode ingehuldigd met groots spektakel

FOTO: ‘Mooiste poort buiten China'

Dit is ze de kleurrijke nieuwe pagodepoort aan het begin van de Chinese wijk. Foto: John Moussiaux

ANTWERPEN - Met veel extra luid vuurwerk, dansende draken en leeuwen en veel belangrijke genodigden heeft de Chinese gemeenschap van Antwerpen de nieuwe pagodepoort ingehuldigd. Die bakent de Chinese wijk in de Van Wesenbekestraat af. Onze fotograaf John Moussiaux bracht de kleurrijke nieuwe poort in beeld.

Exact om acht over vier - acht is een heilig getal voor de Chinezen - werd de pagodepoort officieel ingehuldigd. Die plechtigheid, naar Chinese traditie kracht bijgezet met oorverdovend vuurwerk, werd door tientallen nieuwsgierigen bijgewoond. Toevallige voorbijgangers, bewoners uit de wijk en vele genodigden.

Om van de officiële opening een echt feest te maken was de Van Wesenbekestraat omgetoverd tot een Chinese markt met vele kraampjes met etenswaren en specialiteiten. Modeontwerpster Chris Janssens showde haar ontwerpen op een catwalk midden op het Astridplein.

En de toeschouwers? Die zagen dat het goed was. Onder hen ook schepen van Stadsontwikkeling Ludo Van Campenhout (Open VLD) die altijd voor de pagodepoort geijverd heeft. ‘Ze staat hier letterlijk te schitteren in de zon. We hebben er 4,5 jaar aan gewerkt. Maar het is de mooiste pagodepoort ter wereld, buiten China toch. En ze staat op een perfecte plaats. De pagodepoort is het eerste wat toeristen zien als ze uit het Centraal Station komen.'

Guojin Liu, de voorzitter van het Coördinatie Comité Chinese Poort, benadrukte dat de poort een symbool is van eenheid en wederzijds respect.

Onze fotograaf John Moussiaux bracht de werken aan de Chinese pagodepoort en de officiële opening van gisteren in beeld. Klik op onderstaande slideshow om de beelden te bekijken: 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio