'Mathildisklok komt niet in Kobra-toren'

'Mathildisklok komt niet in Kobra-toren'

De Mathildisklok is, volgens het Agentschap Ruimte en Erfgoed, te zwaar om in het Belfort te hangen. fvv Foto: © fvv

GENT - De Gentse beiaardkring wil zijn Mathildisklok in het Belfort zien hangen en niet in de betonnen klokkentoren naast de stadshal. Die werd nochtans speciaal voor de Mathildisklok gebouwd.

De Beiaardkring wil de Mathildisklok, een bronzen klok van 180.000 euro die hij aan Gent schonk, in de beiaard van het Belfort hangen. Maar dat mag niet van het Agentschap Ruimte en Erfgoed omdat de tien ton zware klok de stabiliteit en de erfgoedwaarde van het beschermde Belfort in het gedrang zou brengen. De discussie leek beslecht met de bouw van de betonnen klokkentoren tussen de stadshal en de Sint-Niklaaskerk, waar de Mathildisklok zou hangen, maar nu blijkt dat de Beiaardkring het been stijf houdt.

'De Mathildisklok blijft voorlopig in Nederland', zegt Mark De Jode. 'Als ze in de klokkentoren terecht komt, vrezen we dat ze nooit meer in het Belfort zal komen te hangen. En dat is toch waarvoor al onze sponsors geld gegeven hebben. Het stadsbestuur belooft de volgende legislatuur het Belfort te verstevigen, dus... dat is een perfect moment om de Mathildisklok er te hangen. Wij zullen het been tot de laatste snik stijf houden totdat er een oplossing komt.'

Het Agentschap Ruimte en Erfgoed blijft echter bij zijn standpunt. De Jode hoopt toch dat het stadsbestuur tijdens de volgende legislatuur een oplossing zoekt. Om de klokkentoren op het Braunplein niet leeg te laten, kan Klokke Roeland er volgens hem een plaats krijgen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio