Braderie is niet meer, lang leve Bradereej Fieste Sint-Roukus

Braderie is niet meer, lang leve Bradereej Fieste Sint-Roukus

Het nieuwe Sint-Rochuscomité zorgt na een sabbatjaar opnieuw voor een goed gevuld programma van de Bradereej Fieste Sint-Roukus. yds Foto: © halle

HALLE - De traditionele braderie van Sint-Rochus is - na honderd jaar - omgedoopt tot Bradereej Fieste Sint-Roukus.

Grote verrassing vorige zomer: de Sint-Rochuswijk zag voor het eerst in honderd jaar af van zijn traditionele braderie. Voor het eerst verschenen er in de Sint-Rochusstraat geen kramen en bleef de volkse animatie weg. Het organiserend comité bleek te sterk uitgedund om de organisatie nog langer op zich te nemen. Maar het sabbatjaar vorig jaar bracht raad.

'Vanuit verschillende hoeken kregen we reactie dat een traditie teloorging. Mensen misten de sfeer van de braderie. Reactie bleef niet uit. We hebben opnieuw een volwaardig comité om de feesten opnieuw te organiseren', zegt voorzitter Henri Decoster.

'Maar we gooien het wel over een andere boeg. We houden geen braderie meer. We houden het op een puur volksfeest met ingrediënten van vroeger maar ook met nieuwe accenten. Bij dit nieuwe concept hoorde ook een nieuwe naam. Vandaar dat we nu spreken van de Bradereej Fieste Sint-Roukus om het volkse karakter te beklemtonen.'

Op vrijdag20, zaterdag21 en zondag 22augustus gaan de Bradereej Fieste Sint-Roukus in première. Nieuw is dat er in de Sint-Rochusstraat drie podia komen, op de parking Decotex, aan de Muze en op het Stationsplein.

Voorts kunnen kinderen inschrijven voor een circusworkshop, het Rode Kruis geeft een EHBO-initiatie en het hoogteteam van de brandweer demonstreert. Als afsluiter zondagavond is er om 19uur een Sint-Rochusworp.

Speciaal voor de honderdste verjaardag van de Sint-Rochuskerk komt er een Sint-Rochusbier op de markt, gebrouwen in de huisbrouwerij van café Den Herberg in Buizingen.

Vaste ingrediënten die ook in de nieuwe formule terugkomen zijn de duatlon op vrijdagavond, de rommelmarkt op zondag, de hobbybeurs op zondag. De Sint-Rochuswandeling is op zaterdag terug van weggeweest.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio