Volkscultuur en ecologie gaan samen op Hof te Hamme

Ecologisch leven: het kan

Ecologisch leven: het kan

An en Joke Huylenbroeck en Reinout en Arne: 'Iedereen is hier welkom. We vragen alleen een overtuigde betrokkenheid bij het project en de principes.' yds Foto: © De Saedeleer Yvan

GALMAARDEN/ASSE - Twee koppels die het historische Hof te Hamme in Vollezele kochten, willen zo ecologisch mogelijk leven. Zondag start hun eerste open ecologisch bouwkamp, met elke avond een concert en een open café.

Steeds meer jonge mensen zoeken een alternatieve levenswijze om te ontsnappen aan onze verspilzieke economie. Makkelijker gezegd dan gedaan. In Vollezele willen twee jonge koppels - de zussen An en Joke Huylenbroeck en hun respectieve partners Reinout en Arne - hun 'radicaal ecologische' levensvisie in de realiteit omzetten.

'Dit hof stond al een tijdje te koop. We kochten het in een bevlogen moment met twee koppels samen', vertelt Reinout Keymolen, afkomstig uit Asse waar hij bekend is als de geestelijke vader en drijfveer achter het klein kunstencentrum 'tSmiske. Net als 'tSmiske wordt ook het Hof te Hamme een zeer open project. 'Iedereen is hier echt welkom. We vragen alleen een overtuigde betrokkenheid bij het project en de principes.'

Ideetjes en plannen hebben de initiatiefnemers bij de vleet: een wildtuin van eetbare planten volgens de permacultuur-principes, een keuken om samen vergeten groenten en kruiden te herontdekken en een kennis- en verdeelpunt over natuurlijke voeding, kruiden en creatieve toepassingen (zeep, shampoo, thee), een open atelier om dingen te herstellen, een beeldentuin, zorgboerderij, blotevoetenpad of een educatief pad.

'Hier is honderden jaren ecologisch geleefd. Waarom zouden wij het dan niet kunnen? Achter de hoeve is nog een goed bewaard bakkershuisje met twee ovens. Daar gaan we momenten organiseren om samen brood te bakken. Het is hier ook een rijk bronnengebied. Zelfs in onze living hebben we een grondwaterbron. Ons zwembad op de binnenkoer is gevuld met water van de beek.'

Eerst moet echter flink worden verbouwd want aan de gebouwen is al tientallen jaren weinig of niets meer gebeurd. Een vijftiental vrijwilligers, ook buitenlanders, tekenen van 18juli tot 8augustus present op een eerste ecologisch bouwkamp, met iedere avond een optreden in samenwerking met 'tSmiske. Op het programma staan het herstellen van het dak en de aanleg van een goede drainage in en rond het gebouw.

'We kiezen voor radicaal ecologische verbouwingen met recyclagematerialen. Bedoeling is dat een grote anaerobe composthoop via een buizensysteem het gebouw voorziet van warm water. We werken uitsluitend met droogtoiletten. Het toiletafval gaat op de composthoop. In landen als India wordt dat systeem vaak toegepast in een huishoudelijke omgeving. Je moet er wat ruimte voor hebben, maar wij hebben die', aldus Keymolen.

De geschiedenis van de vierkantshoeve, met twee hectare grond, aan de Ninoofsesteenweg, gaat terug naar de twaalfde eeuw, toen het een van de pachthoven was van de Abdij van Vorst. De hoeve kruiste destijds ook het pad van Jan De Lichte en zijn bende. 'Er bestaan daarover drie verhalen, waarvan er een historisch werd beschreven. De andere twee zijn wellicht legendes, maar het zijn wel mooie verhalen om te blijven cultiveren. Zo staat hier een prachtige holle wilg, waar volgens de overlevering Jan De Lichte zich had verborgen en ook zou zijn opgepakt.'

Voor de projecten in het Hof te Hamme wordt een vzw in het leven geroepen, met de naam 'waarom niet'. 'Op dit project staat geen einddatum omdat het wellicht altijd in beweging is', besluit Keymolen.

www.waarom-niet.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio