80.000 BIJEN ZORGEN BINNENKORT VOOR GENTSE STADSHONING

Vooruit met de bijen

Vooruit met de bijen

Imker én initiatiefnemer Liesbeth Hiele, bij de twee bijenkasten op het dak van de Vooruit: 'We hopen dit jaar nog een tiental kasten te kunnen plaatsen elders in de stad.'
fvv
Foto: © Frederiek Vande Velde

GENT - Sinds vorige week zwermen om en bij de 80.000 bijen rond in de Gentse stadsparken. Hun nieuwe thuis zijn de twee grote kasten op het dak van Kunstencentrum Vooruit in de Sint-Pietersnieuw- straat. De stadsimkers van Apicula hopen er vanaf volgende maand de eerste honing te kunnen oogsten.

Apicula - afgeleid van de wetenschappelijke naam apis of 'honingbij' - is een privé-initiatief van imker Liesbeth Hiele en haar echtgenoot. 'Nadat we jaren hadden geëxperimenteerd met het kweken van eigen groenten in de volkstuin, vroegen we ons in 2009 af of we andere milieuvriendelijke dingen konden doen in de stad. We informeerden bij een lokale imkersvereniging in Limburg en na wat ondersteunende knowhow vlogen de bijtjes hier al vlug rond in het centrum van de Brugse Poort. Zo ontstond stilaan de idee om echt te beginnen stadsimkeren. Het gebeurt al in Londen, Parijs, Amsterdam en New York, dus waarom niet in Gent? We fietsen al een tijdje met de neus in de lucht rond, op zoek naar geschikte locaties. We hopen dit jaar nog een tiental kasten te kunnen plaatsen in de stad', vertelt Liesbeth.

Begin deze maand plaatste Apicula een bijenkast op het dak van ontbijthuis Le Jardin Bohémien in de Burgstraat, waar de honing bijna direct op je boterham kan belanden, en sinds enkele dagen staan er twee kasten op het immense platte dak van Kunstencentrum Vooruit.

Groene gedachte

Caroline Van Peteghem van Vooruit: 'Dominique en Debbie van ons infrastructuurteam waren onmiddellijk gebeten door de idee. Wij proberen met kleine inspanningen milieuvriendelijk te werken, maar dat reikt niet verder dan water- en stroomverbruik verminderen en minder wegwerpmateriaal gebruiken. Dit leek ons een prima verlengstuk van de groene gedachte. Ons gebouw is bovendien een prima uitvalsbasis. Het zuidelijk georiënteerde dak ligt op vliegafstand van het Citadelpark, het Zuidpark en het Muinkpark, waar de bijen heel wat bloesems vinden. Natuurlijk hebben we overlegd met de buren. Het is niet de bedoeling dat de zoemende zwerm bij het openen van de kasten de kantoren van het rectoraatsgebouw binnenvliegt. Bijen zijn helemaal geen agressieve beesten, alleen wanneer de imkers aan het werk zijn, zijn ze iets actiever. Vandaar dat de kasten best op grote hoogte geplaatst worden. Maar er is niks gevaarlijks aan om ze hier op het dak van de Vooruit een thuis te geven.'

Met de komst van de stadsbijen wil Apicula de aandacht vestigen op de milieukwaliteit van de Gentse stedelijke omgeving en aantonen dat stadslandbouw mogelijk is. De honing die de bijenteelt over enkele weken oplevert, is bovendien erg ecologisch geproduceerd, want de bloesems van de stadsparken zijn niet met pesticiden behandeld.

Sint-Baafsabdij

Los van het initiatief van Liesbeth Hiele wordt in de ruïnes van de Sint-Baafsabdij druk geëxperimenteerd met bijenkasten. 'De kasten staan er al, maar we zijn nog op zoek naar zwermen. Bij deze lanceer ik meteen een oproep', zegt verantwoordelijke John Vandaele. 'Een jonge bioloog uit onze werkgroep Duurzaamheid kwam met het voorstel op de proppen. Het platteland wordt almaar minder gunstig voor de bijenteelt, waardoor meer en meer gedacht wordt aan stadsimkeren. Vroeger was het ook heel gebruikelijk om bijen te houden. Ook in de Sint-Baafsabdij, want de monniken hadden onder meer was nodig voor hun kaarsen.'

Binnenkort mag u wellicht naast honing van de Vooruit ook Sint-Baafsbrij toevoegen aan uw favoriet lijstje van Gentse zoetigheden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio