Inspraaknota van Group Machiels over Remo ter inzage op gemeentehuis

Afval verwerken tot groene stroom

Afval verwerken tot groene stroom

Vandaag wordt op Remo al groene stroom opgewekt door de vergistingsgassen uit het afval te zuigen en om te zetten in energie. kvh Foto: © Kizzy Van Horne

HELCHTEREN - De Group Machiels wil het afval dat opgeslagen ligt op Remo in Helchteren verwerken tot groene energie. De plannen van Closing the Circle, zoals ze het project noemen, ligt vanaf vandaag ter inzag op de gemeente Houthalen-Helchteren.

Nog tot 6 augustus kan iedereen de inspraaknota over de plannen van de Group Machiels met het Remo-stort inkijken en opmerkingen indienen. Het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren is in ieder geval niet blij met de gang van zaken. Pas vrijdag werden ze op de hoogte gesteld dat het kennisgevingsdossier er zat aan te komen. Gisteren belandde het op de bureau van de milieuambtenaar en vanochtend startte de inspraakronde al.

'Ik vind het zeer vreemd dat in de media al sprake is van een nota die hier ter inzage ligt, terwijl wij nog van niets weten', zegt burgemeester Alain Yzermans (SP.A). 'We voelen onszelf zeer benadeeld. We hebben ondertussen de nota gekregen, maar nog niet deftig kunnen lezen. We hebben de Group Machiels gevraagd om de nota op het schepencollege te komen bespreken, want plots is er ook sprake van klassieke verbranding. We verzetten ons tegen de plannen van een nieuwe verbrandingsoven die Bionerga plant. Als de Group Machiels ook van plan is om een klassieke verbrandingsoven te bouwen met enorm veel uitstoot, dan zullen ook zij op een njet stuiten.'

De Group Machiels laat ondertussen weten dat de oude plannen niet veranderd zijn. 'Helaas werden ook wij pas donderdagmiddag door de overheid ingelicht dat ze vanaf dinsdag een kennisgevingsronde plannen. We hebben dus geen tijd gehad om de klankbordgroep, een groep van bewoners, in te lichten. Het dossier beschrijft het hele project 'Closing the Circle', onze doelstellingen en hoe het onderzoek verder aangepakt zal worden', zegt Patrick Laevers, directeur van de Group Machiels.

'Wat wij willen, is de 16 miljoen ton afval die opgeslagen ligt op Remo verwerken. De helt daarvan kan gerecycleerd worden, de andere helft wordt gevaloriseerd. Wij willen dit doen via de plasmatechnologie en plannen een plasma-installatie met vijf productielijnen die elk 100.000 ton afval per jaar kunnen verwerken. Het worden geen vijf verbrandingsovens', meldt Laevers.

'We zullen via de afvalverwerking groene stroom opwekken voor een 200.000 gezinnen. Met de warmte die vrijkomt, denken we een project op te zetten in de glastuinbouw. De restfractie na verwerking van afval met de plasma-installatie is glas. Dat wordt verkorreld en kan een alternatief voor grind vormen. Dat is ons ideaalbeeld, maar zoals het hoort, moeten ook alternatieven onderzocht worden. En daarom is er in het dossier ook sprake van onder andere klassieke verbranding en gasverbranding.'

Om de installatie te kunnen bouwen, moet een ruimtelijk uitvoeringsplan worden opgesteld. Ook zal nog een milieueffectenrapport opgesteld worden. Deze inspraaknota is de eerste stap. Inwoners kunnen opmerkingen of punten waar volgens hen rekening mee moet gehouden worden, doorgeven. Bezwaren indienen kan pas later. Bewoners lieten eerder al weten dat ze vrezen voor geur- en lawaaihinder. Onder andere daarom werd een klankbordgroep opgericht, zodat de plannen tot in de details uit de doeken gedaan werden en de bewoners op de hoogte gehouden zouden worden. 'We plannen zeer snel een infomoment met de klankbordgroep.' De installatie zal ten vroegste einde 2013 in werking zijn.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio