Jongste meesteroplichter moet genezen worden

Jongste meesteroplichter moet genezen worden

Advocaat Vic Van Aelst pleitte ervoor dat de rechter Nick V.V. een werkstraf zou opleggen.hdr Foto: © Hendrik De Rycke

LOKEREN - Voor de jongste meesteroplichter van het land vroeg gisteren toppleiter Vic Van Aelst om begrip. Hij is ziek en een slachtoffer van zichzelf.

Gisteren stond Nick V.V. (24) uit Lokeren, bekend als de jongste meesteroplichter van het land, opnieuw voor de rechtbank. Twee keer werd hij vrijgelaten en telkens opnieuw pleegde hij nieuwe feiten van oplichting. Eind 2009 belandde Nick V.V. voor het eerst in de gevangenis. Hij lichtte in heel Vlaanderen tussen eind 2007 en eind 2009 vijftig mensen op. Hij was pas 21 toen hij er al in slaagde met mooie praatjes geld af te troggelen van zijn slachtoffers.

Midden januari 2010 veroordeelde de rechtbank hem daarvoor tot veertig maanden cel, waarvan de helft met uitstel. Een maand later, midden februari 2010, kwam hij al vrij, weliswaar onder de voorwaarde dat hij zich zou laten opnemen in een psychiatrische instelling. Maar nergens was hij welkom. In april 2010 werd hij al opnieuw aangehouden omdat hij eind maart 2010 opnieuw mensen had opgelicht. Via het internet plaatste hij onder een valse naam advertenties en vroeg mensen geld te storten voor het openen van een dossier, wat ze zou toelaten daarna bij hem flink wat geld te lenen. Nick V.V. bood via het internet ook jobs aan als chauffeur voor escortebureaus. Wie op de werkaanbieding inging, moest eerst een waarborg betalen voor de auto die hij als werknemer ter beschikking stelde. Zo wist hij zo'n 8.000 euro buit te maken.

Alles terugbetaald

'Maar we hebben dat allemaal al terugbetaald', pleitte gisteren op het proces zijn advocaat Vic Van Aelst. 'Door deze jongen zitten zijn ouders in de grootste ellende. Hij is geen misdadiger maar heeft een gestoorde persoonlijkheidsstructuur. En deze ziekte is niet zijn schuld. Kaften vol brieven hebben zijn ouders naar instellingen geschreven om hem te laten opnemen. Hij werd nergens aanvaard. Dat kan nu wel in een instelling die we uiteindelijk toch vonden en waar ze hem zullen leren zijn leven wel structuur te geven. De slachtoffers zijn vergoed. Nick V.V. is nu in de eerste plaats het slachtoffer van zichzelf.'

Van Aelst vroeg de rechtbank de jongeman een werkstraf op te leggen, die hij kan uitvoeren terwijl hij in de instelling zit. Op 28juni volgt de uitspraak.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio