Legendarische poppenspeler uit Brugse Poort liep er elke dag

Brug voor Henri Maeren

Brug voor Henri Maeren

Jean-Pierre Maeren op de brug voor zijn vader, met drie Pierkes: Spanders, Hilda De Meyer en Nicole Blomme.fvv Foto: © Frederiek Vande Velde

GENT - Op de dag dat hij tachtig zou zijn geworden, werd een brug met zijn naam ingewijd. De vermaarde poppenspeler Henri Maeren heeft zijn brug die 'zijn' Brugse Poort verbindt met het park Groene Vallei. Burgemeester Daniël Termont en Jean-Pierre Maeren waren de ceremoniemeesters.

In 1953 stichtte Henri Maeren (1931-'90) poppentheater Magie in de Brugse Poortwijk. Een jaar later werd Jean-Pierre geboren en hij kwam al vlug achter de coulissen terecht. 'Mijn vader speelde eerst in vijf theaters het traditionele Pierke. Tot hij zijn eigen theater Magie in de Haspelstraat begon', zegt Jean-Pierre.

Henri Maeren was een van de eersten om poppenspel voor volwassenen te brengen. Op donderdagavond zat zijn theatertje afgeladen vol. Hij speelde stukken als Blauwbaard en Genoveva van Brabant. Pierke dook ook altijd op om zijn stoute muile te roeren. Het is in dat theatertje dat Freek Neirynck en Luk De Bruyker de poppenspelmicrobe te pakken kregen.

Henri Maeren sprak uitermate schoon Gents en kon als geen ander zijn poppen tot leven te brengen, De kinderen hingen aan zijn lippen. Hij stierf jammer genoeg te vroeg. Zijn zoon Jean-Pierre trad in zijn voetsporen en introduceerde stangmarionetten van bekende Gentenaars. Toen zijn vader overleed, zette hij de traditie van het poppenspel voort. Later werd hij bekend als popkoning maar hij bleef het traditionele poppentheater spelen.

'Mijn vader stapte elke dag vanuit de Haspelstraat via de Leiekaai naar De Brug aan de Phoenixbrug om er bij Lea zijn krant te kopen. Hij zou het erg waarderen dat er precies op deze plek een brug ligt met zijn naam. Mijn moeder en ik zijn daar zeer blij om. Het is een schoon cadeau.'

Zie www.gentenaar.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio