Laatste overlevenden verzetsgroep De Zwarte Hand gehuldigd in rusthuis De Vaeren

Verhaal 'laatste getuige' Rik De Bondt opgetekend in boek

Verhaal 'laatste getuige' Rik De Bondt opgetekend in boek

Louis Vivijs, Rik De Bondt en Jos Corbeel zijn de laatste overlevenden van de verzetsgroep De Zwarte Hand die de gruwel van de Duitse concentratiekampen meemaakten. Foto: Kristof Lauwers

REET - In het rustoord De Vaeren in Reet, werd hulde gebracht aan Rik De Bondt (87), Louis Vivijs (88) en Jos Corbeel (89). Zij zijn de laatste overlevenden van verzetsgroep De Zwarte Hand die de gruwel van de Duitse concentratiekampen meemaakten.

Het was op 27 oktober vorig jaar zeventig jaar geleden dat 111 leden van verzetsbeweging De Zwarte Hand, die actief was in Klein-Brabant en de Rupelstreek, gearresteerd werden. Van de 37 verzetslieden die terugkeerden uit de concentratiekampen, zijn er vandaag nog vier in leven. Op 21 oktober werden de verzetslieden van De Zwarte Hand herdacht en gehuldigd in Puurs. Hendrik (Rik) De Bondt, die in rustoord De Vaeren in Reet verblijft, kon er toen niet bij zijn. Hij was de voorzitter van de Vriendenkring van De Zwarte Hand. Daarom kreeg Rik nu zijn vrienden Louis Vivijs uit Tisselt en Jos Corbeel uit Niel op bezoek. Het vierde nog levende lid van De Zwarte Hand, Florent De Boeck (89) uit Niel, kon er niet bij zijn.

Het verhaal van Rik werd in april 2008 opgetekend door Eef Poelmans, Naomi De Bruyn, Liesbeth Uytfries, Vicky Dorny en Matti De Laet, enkele leerlingen van het Koninklijk Atheneum in Boom. De verhalen van 84 laatste getuigen, ook de getuigenis van Rik De Bondt, zijn gebundeld in twee boeken: De laatste getuigen uit de concentratie- en vernietigingskampen en Genummerd voor het leven.  

'Ik was 17 jaar toen ik in augustus 1940 lid werd van De Zwarte Hand. Samen met enkele jongeren maakte ik op een duplicateur een sluikschriftje. Ik was op 27 oktober 1941 aan het werk bij de Boomsche Metaalwerken toen ik gearresteerd werd. We werden naar het Fort van Breendonk en diezelfde avond nog naar de gevangenis in de Antwerpse Begijnenstraat gebracht. Ik had één troost: ik was niet alleen', vertelt Rik.

'Op 15 maart 1942 werden we naar Sint-Gillis gebracht. En in juni werden we op de trein gezet, naar Wuppertal. Om begin juli 1942 naar Esterwegen te worden gebracht. Later verbleef ik nog in Wolfenbüttel, Gross-Strehlitz en Brandenburg, waar we op 27 april 1945 door de Russen werden bevrijd. Ik had nooit gedacht dat ik naar huis zou terugkeren.'

'Op 6 juni 1945 was ik weer thuis, in Niel. De executie van mijn goede vriend Hilaire De Meyer zal ik nooit vergeten. Ik ben heel dankbaar dat de jongeren naar mijn verhaal wilden luisteren. Want de gruwel die we in de concentratiekampen ondergingen, mag nooit vergeten worden. En ook nooit meer opnieuw gebeuren', benadrukt Rik De Bondt nog.

Info: Het boek De laatste getuigen uit de concentratie- en vernietigingskampen, geïnterviewd door jongeren uit Vlaamse, Brusselse en Waalse secundaire scholen is uitgegeven door de werkgroep 10 december 2008 vzw bij ASP (Academic & Scientific Publishers) telt 687 bladzijden en kost 29,95 euro. Het boek Genummerd voor het leven van o.a. Patricia De Landtsheer is uitgegeven bij Uitgeverij Davidsfonds, telt 380 bladzijden en kost 29,95 euro. Beide boeken zijn o.a. te koop bij Standaard Boekhandel.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio