Oud Halle start onderzoeksproject van oude kelders

Oude kelders vertellen geschiedenis van Hondzocht

Oude kelders vertellen geschiedenis van Hondzocht

Luc Lippens en Frank Boon op verkenning in een oude kelder langs de Edingensesteenweg. yds Foto: © yvan de saedeleer

HALLE - Oude kelders van vergeten voormalige boerderijen en brouwerijen kunnen heel wat vertellen over de geschiedenis van het Lembeekse gehucht Hondzocht. De werkgroep Oud Halle start een onderzoeksproject.

'Wie door Hondzocht rijdt, valt het meteen op: nergens anders in Lembeek ziet men zoveel statige oude boerderijen samen. De geschiedenis van de hoeven gaat vaak honderden jaren terug', aldus Luc Lippens van de werkgroep Oud Halle. 'Het wijst er op dat Hondzocht vroeger vrij belangrijk moet zijn geweest. Helaas is er tot nu toe weinig historisch opzoekingwerk rond dit gehucht gebeurd. Er is weinig over geweten. Daarom dat we met Oud Halle op zoek willen gaan naar sporen uit dit verleden. Bij toeval stootten we op een kelder van een woning langs de Edingensesteenweg. Die kelder blijkt een paar honderd jaar oud te zijn en vroeger toe te behoren aan een grote brouwerij. Die ene kelder maakte ons meteen een stuk wijzer in de puzzel zodat we onze zoektocht naar oude kelders willen verder zetten.'

'Lembeek was vroeger een vrijstaat', doet brouwer Frank Boon het verhaal. 'Het betekende dat men in Lembeek kon stoken en brouwen naar hartelust omdat men hier toch geen accijnzen moest betalen. Lembeek was tot in 1796 het Monaco aan de Zenne. Hierdoor ontstonden er grote brouwerijen zoals onder meer in Hondzocht het geval was. Rond 1770 legden de Oostenrijkers de Edingensesteenweg aan. Hierbij ontzagen ze niemand. De steenweg werd aangelegd dwars door hoeves en brouwerijen door. Hierdoor moesten deze panden worden verbouwd en opgeschoven worden. Een aantal kelders bleven bewaard. In het geval van de oude kelder langs de Edingensesteenweg is duidelijk dat dit gebouw vroeger deel moet hebben uitgemaakt van een groot brouwerijcomplex dat in 1927 na het faillissement van de laatste brouwer werd verkaveld. Een ander deel van de brouwerij nam later de familie Devits over en nog later mezelf. Dit oude stuk brouwerij wordt vandaag opnieuw gebruikt om geuze en kriek te stockeren.'

'Op cartografisch vlak bestaan er niet zoveel sporen van hoe Hondzocht er uitzag de vorige eeuwen. Vandaar dat het ons interessant lijkt om via oude kelders één en ander te reconstrueren', aldus Luc Lippens.

Wie de werkgroep een handje wil helpen, kan contact opnemen met Ghislain Stas, Beukenstraat in Lembeek of op 0497-43.20.72.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio