Schepen wil niet meer opkomen bij gemeenteraadsverkiezingen

Eric Vos (CD&V) zet noodgedwongen stap opzij

Eric Vos (CD&V) zet noodgedwongen stap opzij
TURNHOUT - Het CD&V-bestuur verkoos maandagavond burgemeester Francis Stijnen boven schepen Eric Vos als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen. Eric Vos weigert daarom, met spijt in het hart, om nog op te komen.

Eric Vos werd in 1989 op zijn 28ste schepen. Sindsdien heeft hij met de CD&V-ploeg in diverse beleidsdomeinen meegewerkt aan de uitbouw van Turnhout. Als schepen van onder meer Sport en Cultuur heeft hij de afgelopen jaren heel wat verwezenlijkt. Daar komt nu abrupt een einde aan.

Het rommelt al een hele tijd binnen CD&V en de lijstvorming zorgt al enige tijd voor problemen. Enkele weken geleden was er het voorstel om Francis Stijnen lijsttrekker te maken en Eric Vos lijstduwer, maar over dat voorstel werd toen niet gestemd. Na een bemiddeling werd maandagavond hetzelfde voorstel voorgelegd en ging een meerderheid van het partijbestuur wel akkoord. Hierop besliste Eric Vos om zich geen kandidaat meer te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. 'Met spijt in het hart, want politiek is een groot stuk van mijn leven geweest', zegt Vos.

Volgens het CD&V-bestuur is overeengekomen dat Eric Vos als kandidaat-burgemeester voorgedragen wordt als hij meer stemmen zou halen, maar hier gaat Vos zelf niet mee akkoord. 'In deze context ben ik niet bereid om me kandidaat te stellen voor de lijst en dat heb ik ook op voorhand intern aangegeven. Het is moeilijk, want Turnhout is een fijne stad om te besturen. We hebben mooie dingen verwezenlijkt. Ik ben ontgoocheld, maar ik zal er wel mee voor zorgen dat deze stad bestuurbaar blijft', zegt de schepen. 'Ik ga geen stokken in de wielen steken. Dat heb ik ook niet gedaan toen Sis als opvolger van Marcel Hendrickx aangeduid werd, hoewel ik toen op de vijfde plaats een pak meer voorkeurstemmen haalde (in 2006 haalde Stijnen 950 voorkeurstemmen en Vos 1.556, red.). Ik ga het een paar dagen wat rustiger aan doen en me dan weer volop concentreren op de dossiers die belangrijk zijn, zoals het zwembad. Er ligt nog werk genoeg op de plank. We zijn 2012 onder een goed gesternte gestart en we moeten zorgen dat Turnhout weer een stad wordt waar iedereen fier op kan zijn.'

Lid van CD&V

Eric Vos geeft aan dat hij lid wil blijven van CD&V. 'Ik blijf lid van de partij. De principes van CD&V blijven me op het lijf geschreven.' In de wandelgangen gaat al langer het gerucht dat enkele andere leden zouden opstappen als Eric Vos geen lijsttrekker zou worden. Dit wilde gisteren niemand bevestigen. Wat wel al zeker is, is dat raadsleden Toon Otten en An Van Tornout niet meer opkomen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio