Obama als horlogeman

Sinds dinsdag heeft Amerika zijn eerste zwarte president: 'The time has come' voor Obama. Hoe houdt de machtigste man op aarde de tijd in het oog? Tijdens de inauguratie droeg hij een exclusief horloge dat hij van zijn lijfwachten cadeau kreeg. Wat heeft 'horlogeman' Obama nog in zijn lade? Jan Ruysbergh

Horlogefans hebben de voorbije maanden grondig de pols van Barack Obama bestudeerd. En ja, Obama is wel degelijk a watch- guy, maar een echte horlogefreak is hij nu ook weer niet. Een peperdure Rolex is bijvoorbeeld niet aan Obama besteed, zo bleek al snel uit de grondige studies die horlogekenners verrichtten.

De voorbije jaren zwoer Obama bij een TAG-Heuer-sporthorloge: oerdegelijk, maar vrij banaal. Op tal van gelegenheden werd dit horloge (uit de serie 1500, al raken de kenners het daar niet helemaal over eens) gespot rond de pols van Obama. De Zwitserse horlogemaker vervaardigde dit type vanaf 1991. Toen het in de handel kwam, kostte het 575 dollar.

Obama is relatief jong een horloge beginnen dragen. Als knaap van een jaar of tien werd hij al gefotografeerd met een uurwerk rond zijn pols, en op foto's genomen tijdens zijn studentenjaren aan de Harvard Law School is enkele keren een vrij goedkoop plastic quartzhorloge te zien. In 1991 studeerde Obama af en een jaar later begon hij les te geven aan de universiteit van Chicago.

In oktober van dat jaar trouwde hij ook met zijn Michelle. Heeft zij hem een horloge uit de TAG-Heuer 1500-reeks cadeau gedaan? Of kocht Obama zelf zo'n horloge toen hij begon les te geven? Feit is dat hij vanaf dan onafscheidelijk is van zijn TAG-Heuer.

Tot hij in het najaar van 2007 plots met een heel ander, opvallend horloge aan zijn pols verschijnt. Ter gelegenheid van zijn 46ste verjaardag had de toekomstige president een uurwerk cadeau gekregen van de agenten van de Geheime Dienst die hem moesten beschermen tijdens zijn presidentiële campagne: een groot en stevig uurwerk met zwarte wijzerplaat en het Secret Service-logo.

Gedurende zijn campagne wisselde Obama regelmatig af met het TAG-Heuer-horloge. De horlogeadepten keken dus vol spanning uit naar de inhuldigingsplechtigheid van de nieuwe president vorige dinsdag. Pech voor hen, want het was bitter koud in Washington en Obama droeg een dikke jas met lange mouwen die zijn polsen helemaal bedekten. Tot het moment suprême waarop Obama zijn rechterhand opstak om de eed uit te spreken en zijn linkerhand op de Bijbel legde. Heel even werd zijn uurwerk zichtbaar: voor de Grote Dag had hij niet voor zijn trouwe TAG-Heuer gekozen, maar voor zijn lucky watch van de Secret Service.

Het forse zwarte Obama-horloge zou ongetwijfeld een rage worden als het gewoon te koop was, maar dat is het niet. Het horloge is een ontwerp van Jorg Gray. Het is geproduceerd in China met een Japans uurwerk en per twaalf stuks te koop als JGC6500 Chronograph via www.logomark.com, tegen 171,95 dollar per stuk. Maar het Secret Service-wapenschild ontbreekt dan uiteraard en dat maakt het pas écht een Obamahorloge.

Obamafans zullen zich dus voorlopig moeten behelpen met een horloge dat ze kunnen kopen op internet. De horloges met Obama-afbeelding verkopen als warme broodjes. Voor de prijs hoeft u het niet te laten: ze kosten amper tien dollar.

www.obamawatches.com

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees