Beurs nieuws

Beleggers lusten wel een gezonde appel

BRUSSEL - Het viel te verwachten. De Stoxx 600 index, die vorige week 2,6procent hoger ging, moest gisteren na een hele dag aarzelen een tiende van een procent prijsgeven. De index klom afgelopen week naar zijn hoogste peil sinds juli vorig jaar, nadat uit cijfers van Duitsland tot de Verenigde Staten duidelijk gebleken was dat de economie weer groeit.

De Stoxx 600 klom dit jaar al 11procent nadat de Europese Centrale Bank meer dan 1miljard euro kredieten met een looptijd van drie jaar in het banksysteem pompte. Beleggers zijn nu een pak geruster dat de Europese banken overeind zullen blijven en de gezinnen en de bedrijven vlot kredieten zullen blijven krijgen.

De beursindexen zakten gisteren in acht van de achttien Westerse markten. Het verhandelde volume lag ook 22procent lager dan het gemiddelde van de jongste dertig dagen.

Brussel was een uitzondering. De Bel-20 klom 0,35procent tot 2.374,29punten. Vooral UCB en KBC maakten een goede beurt. De biofarmagroep UCB genoot nog na van het positieve analistenrapport dat zakenbank Morgan Stanley over hen afleverde. De analisten rekenen op termijn op een verdubbeling van de huidige koers.

Bij de financiële waarden slaagde KBC in een klim van 2,49procent, terwijl verzekeraar Ageas 1,76procent hoger stoomde. Bekaert leverde dan weer 1,68procent in, Umicore zakte met 0,53procent en D'Ieteren, dat zijn opwachting maakte in de Bel-20, verloor prompt 0,31procent.

Op de brede markt steeg Roularta met 3,76procent. De jaarcijfers die de mediagroep bekendmaakte, hadden te lijden onder een reek eenmalige kosten en herstructureringen. Dat had uiteraard vooral een impact op het nettoresultaat van het bedrijf. Omzet en courante winst kwamen beter uit dan verwacht, wat meteen de koersstijging verklaart.

Op Wall Street stond de Standard & Poor's500 een uurtje voor slot op nauwelijks 10procent van zijn hoogste peil ooit. De index werd voortgestuwd door Apple. Het technologie-aandeel zal voor het eerst in meer dan een decennium weer een dividend uitkeren en voor ruim 10miljard dollar eigen aandelen inkopen. De S&P500 staat nu op zijn hoogste peil in vier jaar.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees