Ex-profrenner Julien Gaelens verongelukt op 70ste verjaardag vrouw

Wat mooie dag moest worden, werd nachtmerrie

Julien Gaelens in zijn jaren als profwielrenner. Foto: © Michel Wijne

ASSENEDE / BOEKHOUTE - Wat voor Mariëtte Begijn uit de Ooststraat een mooie dag moest worden, eindigde woensdag in een nachtmerrie. Op haar zeventigste verjaardag verloor de vrouw haar man in een tragisch ongeval op het kruispunt van de Kapellestraat met de Basseveldestraat.

Buren, vrienden en kennissen reageerden verslagen bij het horen van het trieste nieuws. Julien stond in Boekhoute immers bekend als een sympathieke en vriendelijke man die goed kon luisteren.

‘Julien ging nog elke dag twee keer fietsen', vertelt echtgenote Mariëtte aangeslagen. ‘Toen hij woensdag rond een uur of 10 vertrok, vroeg ik hem nog om niet te lang weg te blijven, want 's namiddags hadden we bezoek voor mijn verjaardag. Ik zei hem ook nog dat hij voorzichtig moest zijn. Een halfuur later vernam ik dan het slechte nieuws.'

Julien werd woensdag kort voor de middag opgeschept door een wagen op het kruispunt van de Kapellestraat met de Basseveldestraat, net op het moment dat hij naar links wilde afslaan om naar huis te rijden. De ambulance was vlug ter plaatse, maar Julien bezweek aan zijn verwondingen nog voor hij op de operatietafel lag.

De reus van Boekhoute

In zijn jonge jaren was Julien Gaelens een bekende renner. Zo reed hij in de jaren zestig mee in Milaan-Sanremo en nam hij deel aan het wereldkampioenschap op de baan in Italië. Door zijn grote gestalte werd hij de reus van Boekhoute genoemd.

Een andere bijnaam van hem was de Eeuwige Tweede. In 1963 werd hij maar liefst vier keer tweede in belangrijke Belgische koersen. Een ongelukkige val beëindigde zijn profcarrière.

‘Ik ontmoette Julien op een koers in 1960, hij was toen rond de twintig jaar', vertelt Mariëtte. ‘Hij is nooit een uitgaander geweest en leefde voor het fietsen.'

Na zijn carrière als renner werd Julien fietsenmaker.

Ook Martine Sikaet van bakkerij De Cock heeft enkel goede herinneringen aan Julien.

‘Hij was een behulpzame, lieve man. Ook voor onze kinderen was hij goed. Hij ging enorm veel met hen fietsen en bracht hen heel wat levenservaring bij.' ‘Gelukkig kan ik rekenen op vrienden en vriendinnen om mij hier door te slaan,' zegt Mariëtte.

De plechtigheid voor Julien vindt plaats op woensdag 6 juli om 10 uur in de kerk van Boekhoute.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio