Dag Natalia, dag Jef en, jawel, dag Caje

KVC Westerlo likt wonden, Ceulemans bereidt afscheid voor

Sinds donderdag is het zeker: KVC Westerlo zakt naar tweede klasse. We gingen gisteren in en rond 't Kuipje de tristesse van de trots van de Parel van de Kempen meten en moesten vaststellen dat veel Kemphanen nog wel geloven in hun club en zijn leiders maar niet meer in hun trainer. 'Hadden ze Jan in januari vervangen dan waren we nooit gezakt.'

Tja, waar kan Westerlo nu nog trots op zijn? Groene Parel van de Kempen, ja. En Natalia Druyts, de Vlaamse Tina Turner, is er geboren en getogen. En tot volgende week hebben ze nog wel in het Kasteel van gravin Jeanne van Merode het grote Openluchtspektakel.

Maar waar kunnen burgemeester Guy Van Hirtum en zijn 24.000 onderdanen verder nog trots op zijn? Niet eens meer op hun Kathleen Aerts, die is nu ex-K3, vervangen door Josje. Van Gertje. En sedert donderdag zijn ze nu ook nog hét visitekaartje van de gemeente, KVC Westerlo, kwijt. Aal op de vierde speeldag van de eindronde is in Oostende het schip gezonken.

Fusie

Een 'kleine club' met een budget van nauwelijks 6 miljoen euro in een kleine gemeente van nauwelijks 24.000 inwoners. Door de zogenaamde 'parachute' uit de televisiepot van de Pro League krijgt de club nog wel 1 miljoen euro waardoor een degelijke sportieve heropbouw mogelijk is. Maar toch moet er op termijn misschien maar eens werk worden gemaakt van een fusie, oppert Dauwen. Voorzitter Wijnants snuffelde al eerder in Geel, Turnhout en zelfs Leuven en Mechelen. Sporteconoom Trudo De Jonghe noemt KVC Westerlo als eersteklasser ronduit onleefbaar. 'Zelfs in ons beste seizoen speelden we maar voor 4.000 toeschouwers gemiddeld,' knikt Dauwen.

Even verderop trekken Bart Goor en ploegmaats richting oefenveld. Er kan alweer wat worden gelachen. 'Wat kan het die mannen schelen dat Westerlo zakt?', klinkt het gnuivend op de achtergrond.

Langs het oefenveld laaien de discussies tussen de trouwste supporters bij momenten hoog op. Hoezo, Stille Kempen?

Ik tel acht man en slechts één staat onvoorwaardelijk achter de trainer. Eduard Baeten, 74, al twintig jaar vrijwilliger in de cluben vader van Bjorn, vaste onderhoudsman van de club. Hij blijft trouw aan zijn club en aan de Caje. '

Hij wijkt niet, maar zijn kompanen aan de zijlijn zijn minder zeker.

Jos (69): 'Als de trainer blijft, denk ik niet dat ik nog kom. (opgewonden) Hadden ze hem in januari vervangen dan waren we nooit gezakt, zeker weten. En, geloof me, zo denken véél supporters.'

Jochen (23), Eline (24) en Thomas (24) in koor: 'Natuurlijk is de Caje een aardige man met veel verdiensten maar de chemie is er duidelijk uit.' Louis (67), sussend: 'Ik mag niet veel zeggen, er speelt hier familie van mij. Maar iedereen heeft fouten gemaakt. De trainer, de spelers én het bestuur.' .

Lees de volledige reportage in Het Nieuwsblad-Sportwereld van zondag 20 mei

Corrigeer