Exclusieve tentoonstelling over Tang-dynastie opent zaterdag

Chinese pracht en praal in Minderbroederskerk

Chinese pracht en praal in Minderbroederskerk

De organisatie legt de laatste hand aan het uitstallen van de voorwerpen voor de tentoonstelling 'De gouden eeuw van China'.ppn Foto: © ppn

MAASEIK - De exclusieve tentoonstelling 'De gouden eeuw van China' opent zaterdag voor het grote publiek. Ze toont de pracht en praal uit de Tang-dynastie. Musea Maaseik mikt op 100.000bezoekers.

In de Minderbroederskerk kregen maar liefst 150stuks uit de kostbare collectie van de Tang-dynastie van 618 tot 907 na Christus een plaatsje. De exclusieve tentoonstelling -kostprijs 2 miljoen euro- moet het nieuwe culturele hoogtepunt uit Azië worden na het Terracottaleger van Xi'An in 2008-2009. Prinses Mathilde verzorgt morgen de plechtige opening, waarna de echte start zondag wordt gegeven.

'Dit is ongelofelijk prachtig', zegt schepen van Musea Mariette Janssen (CD&V). 'De Minderbroederskerk leent zich perfect voor zo'n prestigieuze tentoonstelling. De indeling vind ik werkelijk prachtig. Ze is feeëriek en rustgevend. Je voelt ook een Chinese sfeer. Je waant je even in een andere wereld.' Voor de tentoonstelling werkt Musea Maaseik opnieuw samen met het Drents Museum in het Nederlandse Assen. 'Het is een uniek project met kunstwerken uit zilver, goud, keramiek, steen en glas', legt conservator Anja Neskens uit. 'Deze selectie zet de pracht en praal van die gouden jaren in de kijker. De gigantische fresco's laten je dan weer het dagelijkse leven in China ervaren.'

Stemmen van acteurs

Het mag dus geen wonder heten dat de inrichting van de exporuimte bij de organisatoren op groot applaus onthaald wordt. 'En het wordt nog beter wanneer je een audiogids meeneemt op deze culturele geschiedenistocht. De stemmen van acteurs Leah Thys en Stany Crets maken het allemaal iets plezanter. Voor de kinderen strikten we de stemmen van de Ketnetwrappers.'

De tentoonstelling is ingedeeld in zes verschillende ruimten. Via de stad van de Keizer neemt Musea Maaseik je mee naar de zijderoute. Je krijgt een blik op de stad van één miljoen en diezelfde stad als een wereld van beschaving. Met restanten van het hindoeïsme en het onvermijdelijke boeddhisme is er evenzeer plaats voor religie en filosofie. De schatten van de Famentempel vormen het dessert.

Er is ook een leuke inkombalie met een grote shop. 'We hopen de mensen te kunnen bekoren. De tentoonstelling rond Terracotta lokte bijna 200.000 mensen. Ons streefcijfer voor deze expo is de helft', vertelt Janssen.

De tentoonstelling is ook positief voor de werkgelegenheid. 'Het gaat dan wel om contracten van bepaalde duur, maar we zetten wel dertig mensen extra in', aldus de schepen.

Normaal tarief: 15 euro. Van 12mei tot 20oktober. www.degoudeneeuwvanchina.be

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio