Proces verbaal opgemaakt tegen eigenaar

ACW en SAK vragen restauratie uitkijktorentje

ACW en SAK vragen restauratie uitkijktorentje

De actievoerders hopen dat de eigenaar het restauratiedossier nu eindelijk zal voorbereiden. mvn

BRUGGE - Het ACW en het Studie en Aktiekomitee van Sint-Pieters hebben maandagavond actie gevoerd. Ze vragen de spoedige restauratie van het Belvederetorentje van het vroegere kasteel Ter Poel. Ze willen dat de eigenaar zijn belofte nakomt.

Met een spandoek 'restauratie, nog in 2012?' hebben het ACW en het Studie en Aktiekomitee Sint-Pieters maandagavond actie gevoerd aan het Belvederetorentje van het vroegere kasteel Ter Poel. Ze vragen dat de eigenaar werk maakt van de restauratie van dit beschermde gebouwtje.

De actievoerders staan niet alleen met hun vraag, want bij een recente inspraakvergadering over de heraanleg van het vlakbijgelegen speelplein werd de toestand van het kasteeltorentje meerdere malen aangekaart. Omwonenden betreuren dat het zover kon komen.

'Het torentje is al heel oud. Het moet dateren van het jaar 1889. Het is er gekomen op vraag van Flora Rapaert de Grass toen met de komst van de spoorweg naar de haven haar park Ter Poel in twee gedeeld werd en de eigenares geen zicht meer had op het dorp. Het torentje werd toen als een soort schadevergoeding van de spoorwegmaatschappij gebouwd. De eigenares ging in het Belvederetorentje regelmatig koffie drinken in de namiddag, waarbij ze volledig zicht had op haar domein. Na de verkoop van het domein aan de Groep Desimpel is er niets meer gebeurd met het torentje. Het is in een bedenkelijke staat en past totaal niet meer in het beeld van de recent heraangelegde spoorwegbedding met fietspad en speelzones', vertelt Frank Verheye, voorzitter van het SAK Sint-Pieters.

Gebroken beloftes

'Jaren terug hebben wij de vraag reeds gesteld aan de eigenaar van het Apollo Art Hotel om het uitkijktorentje te restaureren. We hebben meerdere malen bij het stadsbestuur aangedrongen waarna de burgemeester midden vorig jaar het initiatief heeft genomen om een vergadering te beleggen met de eigenaar en met de dienst onroerend erfgoed. Hij beloofde toen om nog voor het jaareinde een onderhoudspremie aan te vragen bij de dienst onroerend erfgoed en een restauratiedossier op te maken. Hij kwam zijn belofte niet na en twee weken geleden werd er proces verbaal opgemaakt tegen de man.'

'We hopen dat de eigenaar naar aanleiding van het proces verbaal nu actie zal ondernemen en een restauratiedossier zal voorbereiden', vertellen Frank Verheye en Jan Dekersgieter van het SAK en ACW Sint-Pieters.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio