Nieuw kantoor in Mandellaan opende in september deuren

CM krijgt toegankelijkheidsprijs

CM krijgt toegankelijkheidsprijs

Het nieuwe CM-gebouw bevindt zich in de Mandellaan. Stefaan Beel Foto: © STEFAAN BEEL

ROESELARE - De Roeselaarse toegankelijksheidsprijs 2010 gaat naar de Christelijke Mutualiteiten. Het ziekenfonds krijgt de onderscheiding voor zijn nieuw kantoor in de Mandellaan. De tweede en derde prijs zijn voor Dille & Kamille en Dexia in Rumbeke.

Voor de derde keer reikte het stadsbestuur van Roeselare een toegankelijksheidprijs uit.

'Met de prijs willen wij initiatieven steunen en stimuleren die bijdragen om gebouwen waar veel volk over de vloer komt zo zelfstandig mogelijk toegankelijk te maken. Een gebouw of voorziening moet niet alleen goed bereikbaar en bruikbaar zijn voor iedereen, maar ook alle informatie moet eenvoudig beschikbaar zijn', legt schepen van Welzijn en Wonen Griet Coppé (CD&V) uit.

Voor de prijs 2010 werden drie kandidaten geselecteerd: Dille & Kamille dat zijn Roeselaarse vestiging verhuisde van de Oost- naar de Noordstraat, Dexia voor zijn kantoor aan het Kerkplein in Rumbeke en CM Roeselare-Tielt dat vorig jaar een nieuw gebouw in gebruik nam in de Mandellaan.

Beugel installeren

De drie kandidaten kregen het bezoek van een jury en na advies van de werkgroep Toegankelijkheid koos het schepencollege het christelijk ziekenfonds uit als winnaar van de hoofdprijs van 600euro.

Bij de keuze van de laureaat werd onder meer rekening gehouden met de twee aangepaste parkeerplaatsen voor personen met een beperking naast het CM-kantoor in de Mandellaan. Ook de drempelloze ingang en de automatische schuifdeur zijn pluspunten. Bovendien zijn alle kantoren toegankelijk voor rolstoelgebruikers, de twee verdiepingen hebben een aangepast toilet voor mensen met een handicap en er is een lift met aanduidingen in braille.

'Toch zijn er nog enkele verbeteringen mogelijk. Zo is het ticketsysteem niet gebruiksvriendelijk voor blinden en slechtzienden en zijn er geen specifieke aanpassingen voor doven en slechthorenden. En het aangepaste toilet heeft geen beugel aan de binnendeur', aldus de jury.

CM-directeur Dirk Baert beloofde om de 600euro te gebruiken om de beugel te installeren.

Hellend vlak

Dille & Kamille kreeg 200euro. In de nieuwe winkel in de Noordstraat werd de drempel aan de ingang weggewerkt en tussen de rekken is voldoende plaats voor rolstoelgebruikers. Pijnpunt is nog dat de kassa niet verlaagd werd. Er is evenmin een toilet voor gehandicapten.

Ook Dexia-Rumbeke verdiende 200euro door de trap te vervangen door een hellend vlak en te voorzien in een rolstoeltoegankelijke ruimte voor en naast de onthaalbalie, een aangepast toilet en ruime doorgangen naar en tussen de bureaus. Minpunten zijn dat de betaalautomaten niet verlaagd zijn en dat de toegang bediend wordt met een deurpomp. Het kantoorhoofd beloofde in elk geval meer verlichting bij de bankterminals.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio