Kennedylaan blijft dodenweg

GENT - De Kennedylaan en het stuk ringweg tussen Oostakker en Destelbergen zijn veruit de onveiligste gewestwegen in het Gentse. Touring vraagt de overheid om de weginrichting veiliger te maken voor de weggebruikers.

Touring legde de ongevallencijfers met doden en/of zwaargewonden in de periode 2007-2009 bij elkaar en keek in hoeveel gevallen een slachtoffer had kunnen worden vermeden indien de weg veiliger was ingericht.

In die optiek scoren de Kennedylaan en in het verlengde daarvan de R4 tussen Oostakker en Destelbergen slecht. Meer nog: er zijn nauwelijks belangrijke wegen in België die meer zwaargewonde en dodelijke slachtoffers eisen omdat er wat schort aan de weginrichting.

‘De Kennedylaan was ook bij onze vorige meting in 2006 een zwarte weg', zegt Danny Smagghe van Touring.

Industrie

‘Dat heeft onder meer te maken met de industrie in de omgeving. Tal van op- en afritjes naar en van bedrijventerreinen zijn gevaarlijk. Daarnaast zijn er nog te veel onoverzichtelijke kruispunten. De vervanging door rotondes zou de veiligheid al gevoelig verhogen. Op grote stukken ontbreekt ook een middenberm, wat het risico op een frontale botsing met een tegenligger vergroot. Ten slotte zou men ook kunnen verbieden dat wagens en vrachtwagens de weg oversteken. Beter is het verkeer een terugdraaibeweging te laten maken.'

Dat het stuk ringweg tussen Oostakker en Destelbergen zwart kleurt, is misschien minder bekend.

‘De vele op- en afritten, de uitlijning van de bochten, onveilige vangrails met een opening onderaan en frequent aanschuivend verkeer spelen daar een rol in', zegt Smagghe.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio