Vlaanderen wellicht te laat met heraanleg kruispunt Tractaatweg

R4 door Zelzate zwart punt

R4 door Zelzate zwart punt

Erwin Verstraeten woont bij het kruispunt Leegstraat met de R4: 'Dit knooppunt is een miskleun.' zvd Foto: © Dirk Ververs

ZELZATE - De doortocht van de R4 in Zelzate is een van de zwarte punten in Vlaanderen. De verkeersader weg die het centrum van de gemeente doorkruist eiste al vaak mensenlevens. Touring vraagt de overheid om de weginrichting veiliger te maken.

Op de rotonde aan de Gebroeders Naudslaan, ook wel het Cosmoskruispunt genoemd, gebeuren wekelijks lichte of zware ongevallen. Verkeerslichten worden met de regelmaat van een klok stuk gereden worden en dit jaar ging de ambulance van Assenede er nog onderuit.

Ook wie de R4 op wil langs de Rijkswachtlaan heeft ogen te kort al is het is vooral ter hoogte van de Leegstraat en de Tractaatweg dat deze Gewestweg zijn reputatie van dodenweg hoog houdt. Langs de R4 in het centrum van de gemeente vielen dit jaar ook al twee doden.

Erwin Verstraeten woont al 35 jaar lang in de Leegstraat op het kruispunt van de R4. Van piepende remmen of zenuwachtig getoeter ligt hij al lang niet meer wakker. 'Een ongewild rampentoerist werd hij ondertussen want met een regelmaat van een klop wordt hij opgeschrikt door sirenes van hulpdiensten.

'Dit kruispunt is een totale miskleun en het zal er niet beter op worden als straks als de tunnel in Sluiskil open gaat hier nog veel meer vrachtverkeer uit Nederland aankomt', zucht Verstraeten. 'Vroeger toen er nog minder mobiel kon getelefoneerd worden, werd er geregeld bij mij aangebeld door slachtoffers van ongevallen. Sommige gewonden of mensen in shock heb ik ooit moeten in huis nemen.'

Warrige bewegwijzering

Erwin Verstraeten ziet drie belangrijke oorzaken voor deze uiterst onveilige plek. 'Vrachtwagens die via de Tractaatweg uit Nederland komen rijden veel te hard en worden verrast door de verkeerslichten van de R4. Anderzijds is er een gebrek aan duidelijke bewegwijzering zodat vooral mensen die uit Gent komen, twijfelen welke richting ze uit moeten en het kruispunt verkeerd oprijden. Maar vooral door de totaal onoverzichtelijke situatie waar het verkeer langs alle kanten aankomt maakt dat hier zoveel ernstige ongevallen gebeuren.'

De Vlaamse overheid spreekt al tien jaar van een totale heraanleg van dit stuk R4 met een ondertunneling voor het verkeer dat uit Nederland komt en naar Gent moet. Die moet in principe aangelegd zijn in 2015 als de Nederlanders klaar zijn met hun tunnel in Sluiskil en een enorme verhoging van het vrachtverkeer uit Nederland wordt verwacht. 'Ik vrees dat Vlaanderen niet op tijd zal klaar zijn met deze ondertunneling van de R4 en dat onze gemeente daardoor nog veel groter verkeersproblemen te wachten staat. We hebben regelmatig overleg met de diensten en zelfs volgende week staat dit probleem nog eens op de agenda', reageert burgemeester Freddy De Vilder (SP.A). Hij heeft wel enige hoop op een spoedige aanleg van de rotonde op het Cosmoskruispunt.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio