Toeristisch topweekend

Toeristisch topweekend
KNOKKE-HEIST - Het paasweekend was een toeristische topper. De zon lokte massaal verblijfs- en dagtoeristen naar zee. Omdat het nog iets te koud was om een hele dag op het strand door te brengen, deden ook de tavernes en boetieks gouden zaken. De verwachtingen voor de tweede vakantieweek zijn groot. Ook de Antwerpse Zoo, Planckendael en de leeuw van Waterloo kregen veel bezoekers over de vloer.
Het weer is aan de kust altijd de doorslaggevende factor. Dit jaar zorgde de zon voor een bijzonder goede start van de paasvakantie. ,,Velen kozen voor enkele dagen kust om te ontspannen'', zegt directeur André Desmidt van Toerisme Knokke-Heist.

,,Waarom naar het buitenland trekken als er in eigen land een aangenaam alternatief is? De zon deed dan ook het gemiddelde aantal overnachtingen stijgen. De stijging was er zowel voor de hotels als voor de eigenaars van een vakantieverblijf.''

Volgens Desmidt werd de eerste week van de paasvakantie gekenmerkt door contrasten. ,,Op het strand lagen mensen in bikini te zonnen achter een windscherm terwijl het op de zeedijk door de schrale oostenwind vaak nog koud was. Daar zag je dan weer mensen met een dikke jas. Voor de winkels betekent het uitblijven van strandweer altijd extra omzet. Velen zagen al een groot deel van hun zomercollectie de deur uitgaan.''

De horeca kende topmomenten. Terrassen zaten vol maar ook binnen in de zaken was het soms naar een tafeltje zoeken.

Fileleed

Geen drukte naar zee zonder fileleed. Her en der strooiden wegenwerken roet in het eten. De drukte zorgde nu en dan ook zonder ongevallen of werken voor druk tot zeer druk verkeer. De grootste hinder wordt voor maandagavond verwacht.

Door de zon blijven de toeristen tot het laatste moment aan zee. Daarna wordt het wellicht aanschuiven. De politie raadt aan om eventueel alternatieve wegen te gebruiken om de drukte te spreiden.

Ook veel volk in Ardennen en Oostkantons

Het toerisme in het zuiden en oosten van België draait intussen ook op volle toeren. De toeristische dienst van de Oostkantons kreeg 700 mensen over de vloer. ,,De vakantiewoningen in de Oostkantons zaten goed vol'', zei directeur Manfred Dahmen.

,,De vooruitzichten voor de tweede vakantieweek zijn ook heel goed. Er zijn veel wandelaars gekomen, want het was heel mooi weer. Zij kunnen de prachtige velden met narcissen al bewonderen, die met het zachte weer vroeger in bloei staan.''

Fietsers waren ook op de afspraak en op de terrassen van de cafés zat veel volk. Volgens de toeristische dienst van La Roche-en-Ardenne waren alle hotels en ,,gîtes'' volzet.

Vakantiewoningen ,,werden pas laat gehuurd'', preciseert Annemieke Vermunt van deze dienst. ,,Toch kunnen we zeggen dat we Pasen met een voltreffer hebben ingezet.'' In het natuurgebied van de Botrange waren de wandelaars talrijk. In de slaapgelegenheid voor wandelaars op doortocht in Ovifat, in de Hoge Venen, was het de eerste week van de paasvakantie rustiger, maar de 109 kamers zijn vanaf maandagavond volzet.

Zon, dieren en mensen

Ook voor de Antwerpse Zoo en het Dierenpark Planckendael in Mechelen was het voorbije paasweekend een schot in de roos. De Zoo ontving op drie dagen tijd 35.500 dierenliefhebbers. Planckendael mocht ruim 25.000 bezoekers verwelkomen. ,,Dat zijn er een pak meer dan vorig jaar. We zijn dan ook uitermate tevreden'', zegt persverantwoordelijke Ilse Segers.

Paasmaandag is traditioneel een topdag. Dat komt mede door de speciale tarieven die beide parken dan aanbieden. Vorig jaar lokte de Zoo op paasmaandag 17.000 bezoekers, dit jaar staat de teller op 21.000. Bij Planckendael is een vergelijkbaar patroon merkbaar. Vorig jaar bezochten 9.400 mensen het park, dit jaar 15.000.

,,Het schitterende weer zit daar natuurlijk voor iets tussen, maar ik denk dat veel bezoekers ook onze nieuwe realisaties waardeerden'', zegt Ilse Segers. Planckendael kon met het nieuwe continent Adembenemend Azië uitpakken en in de Zoo waren er tal van nieuwe bewoners te bewonderen.

Waterloo

Ook voor het toerisme aan het herdenkingsmonument voor de slag van Waterloo was het paasweekend een voltreffer, zo schrijft de voorzitter van de intercommunale ,,Bataille de Waterloo 1815'', Yves Vander Cruysen, in een mededeling. Van zaterdag tot maandag beklommen meer dan 4.500 Mensen de 226 trappen naar de Leeuw van Waterloo.

Het ging vooral om buitenlandse toeristen, onder meer uit Italië, Polen, Groot-Brittannië en Frankrijk. ,,Er was aandacht voor de 'Discovery Tour' en heel wat bezoekers kwamen ook af op de tentoonstelling 'Aux portes du temple' in Het Wellington Museum.''
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees