Enkel controle bij kleding- en schoenenzaken in sperperiode

Enkel controle bij kleding- en schoenenzaken in sperperiode
BRUSSEL - BRUSSEL - De sperperiode voor de zomersolden is begonnen. Toch geldt die alleen voor kledingzaken en schoenenwinkels. Andere winkels, zoals elektrozaken, parfumwinkels, interieur- en decoratiezaken, mogen dat wel. Of in ieder geval krijgen ze geen controle door de Federale Overheidsdienst Economie. Dat levert hun een aanzienlijk commercieel voordeel op, zo staat vrijdag te lezen in De Tijd.
Sinds 15 mei mogen winkeliers geen prijsverminderingen meer aankondigen of suggereren. De wet op de handelspraktijken zegt echter niet duidelijk voor welke producten handelaren een sperperiode moeten respecteren.

"Het enige wat de wet met zekerheid stelt, is dat het verbod niet geldt voor voedingswaren", zegt Reinhard Steennot, verbonden aan het Financial Law Institute van de Universiteit Gent. De rechtbanken hebben de wet zo geïnterpreteerd dat de sperperiode geldt voor "seizoensgebonden producten".

De Algemene Directie Controle en Bemiddeling binnen de FOD Economie voert alleen controles uit bij verkopers van kleding, schoenen en lederartikelen. Volgende week stuurt de controledienst daarover een brief naar de beroepsorganisaties en sectorfederatie.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees