Starbucks stoot 100 koffiehuizen af

BRUSSEL - De Amerikaanse koffiehuisketen Starbucks gaat in Amerika honderd filialen sluiten die ondermaats presteren. Het geplande aantal nieuwe filialen in Amerika voor 2008 wordt van 1.600 koffiehuizen terug gebracht naar 1.175. Dat deelde Starbucks woensdag mee.
De sluiting van de filialen komt er ondanks de positieve kwartaalresultaten die de koffiehuisketen bekend maakte. In het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar dat eindigde op 31 december, tekende het bedrijf een winst op van 208,1 miljoen dollar. Dat is een stijging met 1,5 procent. In hetzelfde kwartaal vorig boekjaar bedroeg de winst 205 miljoen dollar. De omzet steeg met 17 procent tot 2,76 miljard dollar.

Maar de positieve cijfers verbergen de zwakke prestaties op de Amerikaanse markt. De koffiehuizen buiten Amerika blijken de melkkoe van het bedrijf te zijn. De omzet die de Amerikaanse vestigingen draaiden steeg in het eerste kwart maar met 1 procent.

Daarom zwakt het bedrijf de expansieplannen op de Amerikaanse markt af. In de plaats komen er meer buitenlandse filialen. Dit jaar wil Starbucks 975 nieuwe winkels openen buiten Amerika. Dat zijn er 75 meer dan eerst gepland. In 2009 zal de firma voor de eerste maal meer winkels in het buitenland openen dan in eigen land.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees