Haard van mazelen in Antwerpse Jodenbuurt

ANTWERPEN - De Jodenbuurt in Antwerpen kampt sinds de zomer van 2007 met een epidemie van mazelen. De oorsprong van de gevallen is bekend, maar de haard is nog altijd niet uitgedoofd. Intussen zijn er al 138 gevallen bekend, waarvan 130 bij Joodse kinderen. Dat schrijft het medische weekblad De Huisarts donderdag.
De eerste gevallen van mazelen werden gemeld eind augustus 2007, herinnert professor Koen De Schrijver (UA), verbonden aan het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, zich. De oorsprong van de gevallen kon vrij snel getraceerd worden.

"Het ging om Joodse kinderen die in Groot-Brittannië met vakantie waren geweest", stelt De Schrijver. "De vaccinatiecouverture is bij Joodse kinderen relatief laag", weet De Schrijver.

"Toch heeft dit niet, zoals men zou kunnen denken, met religieuze overwegingen te maken. Joodse kinderen gaan vaak naar traditionele scholen die niet door een Centrum voor Leerlingenbegeleiding gevolgd worden. Daardoor gebeurt het vaccinatieaanbod niet systematisch op de aanbevolen leeftijd."

De Joodse gemeenschap heeft de boodschap ondertussen begrepen en zijn bezorgdheid geuit, stelt De Huisarts. Samen met scholen en artsen werd al een campagne voor inhaalvaccinatie op touw gezet. (TIP)
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees