Yves Desmet verdwijnt uit operationele leiding De Morgen

BRUSSEL - De redactie van De Morgen ondergaat een grondige herschikking. De nieuwe ploeg die de dagelijkse leiding overneemt, bestaat voornamelijk uit oudgedienden van VTM. Dat meldt het weekblad Knack woensdag.
Algemeen hoofdredacteur Klaus Van Isacker kondigde tijdens de redactieraad aan dat zijn voormalige VTM-collega Bart Van Doorne de nieuwe hoofdredacteur van De Morgen wordt. Hij maakte volgens Knack ook bekend dat Yves Desmet na veertien jaar verdwijnt uit de operationele leiding van de krant, al behoudt hij wel de titel van politiek hoofdredacteur.

Walter Pauli, die al sinds 2000 adjunct-hoofdredacteur was, wordt politiek commentator. Hoofdredacteur Peter Mijlemans wordt adjunct-hoofdredacteur. Desmet blijft voorlopig de politieke lijn van de krant bepalen. Hij en Pauli maken ook deel uit van het redactiecomité, dat echter geen invloed heeft op de dagelijkse werking van de krant, aldus Knack.

Rudy Collier, die in 2005 werd verzocht op te stappen als hoofdredacteur, staat Marianne De Baere bij. Zij blijft verantwoordelijk voor de weekendbijlagen en de boekenbijlage. Voorts gaf Van Isacker op een redactievergadering te kennen dat er nieuwe aanwervingen op het programma staan, maar dat het totale personeelsbestand niet zal stijgen. Dat zou betekenen dat er op termijn ontslagen vallen.

Dalende adverentie-inkomsten

Klaus Van Isacker wil voorlopig niet reageren. 'Dit is een interne procedure en ik kan daar niets meer over vertellen voor de hele zaak rond is. Dat zou nog voor de zomer moeten zijn. Maar ik betwijfel of ik dan wel meer uitleg zal geven,' aldus Van Isacker aan knap.

Mogelijke oorzaak van de herstructurering zijn de dalende advertentie-inkomsten. De Morgen zou daar meer onder lijden dan Het Laatste Nieuws. Bovendien lijken ook de nieuwe bijlagen 'Wax', Vamos' en 'De Financiële Morgen' geen commerciële voltreffers.

Bart van Doorne stapte vorig jaar op als chef nieuws van VTM. Hij werkte voordien onder meer voor Jambers Televisie Producties, was correspondent voor het VTM-nieuws in New York en leidde de redactie van Telefacts.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees