VTV schat succes Clijsters in US Open hoogst in

VTV schat succes Clijsters in US Open hoogst in

Foto: pn

LEUVEN - De Vlaamse Tennisvereniging (VTV) heeft tijdens haar eindejaarsviering in Leuven de allereerste grandslamzege van Kim Clijsters op de US Open uitgeroepen tot de 'VTV-tennisprestatie van het jaar'. De 18-jarige Niels Desein werd uitgeroepen tot VTV-belofte van het jaar.

Clijsters kon zelf niet op het jaarlijkste tennisfeest aanwezig zijn, omdat ze vrijdag twee wijsheidstanden liet verwijderen. ,,Ze ziet er niet uit", verontschuldigde Bob Verbeeck de nummer twee van de wereld. De organisator van de Proximus Diamond Games kwam in naam van Kim de trofee ontvangen. ,,Ik denk dat Kim met haar zege in de US Open Vlaanderen een prachtige trofee heeft bezorgd. Daarom is ze ook blij dat die op deze manier gewaardeerd wordt. In haar naam van harte bedankt."

Clijsters maakte een fantastisch jaar door, na al het blessureleed met de pols het vorige seizoen. Op de wereldranking rukte de 22-jarige Limburgse op van de 134ste naar de tweede plaats. Naast de US Open won Kim nog acht andere WTA-toernooien en was ze laureate van de US Open Series, het Amerikaanse zomercircuit van hardcourttornooien.

Clijsters haalde het met een overweldigende meerderheid op Xavier Malisse, die in Delray Beach zijn allereerste ATP-toernooi won, en op het Fed Cup-team, dat in Bree het behoud in de Wereldgroep afdwong tegen Argentinië na een fantastische laatste dubbel met Els Callens en ... Kim Clijsters. Sinds 1999 zorgde Kim trouwens telkens voor de beste prestatie van het jaar, behalve vorig jaar. Toen haalden Xavier Malisse en Olivier Rochus het dankzij hun dubbeltitel op Roland Garros.

Niels Desein beste belofte

Niels Desein volgde zichzelf dan weer op als beste belofte. Met een even grote meerderheid haalde de nummer acht van de wereld bij de junioren het van Aude Vermoezen en rolstoeltennisster Annick Sevenans. Desein speelde de finale van het Futurestoernooi van Felixstowe (GBr) en won twee vermaarde junioren ITF1-tornooien met de Junior Championships in Kroatië en vooral de Astrid Bowl in Charleroi.

De trofeeën werden toegekend door een jury bestaande uit de Vlaamse tennispers, bestuurders en trainers van de VTV, het Bloso, het BOIC en ex-topspelers en topofficials.

Tijdens de viering in Leuven waren er ook nog drie speciale vermeldingen: voor Europees enkel- en dubbelkampioen Pierre Godfroid bij de veteranen (+45), voor de afscheid nemende Els Callens, die na een profcarrière van zestien jaar het racket aan de haak hing, en voor Ivo Van Aken, die in maart zijn job als succesvol technisch directeur van de VTV inruilde voor die van Vlaams Topsportmanager.

Corrigeer