'Opel dreigt met sluiting vestiging Antwerpen'

DÜSSELDORF - De Duitse autobouwer Opel dreigt ermee drie fabrieken in Europa te sluiten en een vijfde van de 55.000 banen te schrappen. Een van de drie bedreigde vestigingen is die in Antwerpen. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel.
De twee geviseerde sites in Duitsland zijn de fabrieken in Bochum en Eisenach, zo staat in het reddingsplan dat de directie van Opel vrijdag aan de Duitse regering voorlegde, weet Der Spiegel.

Doel is 949 miljoen euro aan personeelskosten te besparen. Het alternatief zou zijn 'slechts' 3.500 banen te schrappen, maar een loondaling in te voeren.

In haar wekelijkse videotoespraak zei bondskanselier Angela Merkel dat het plan van Opel nog moet worden 'verbeterd'.

Volgens het magazine Focus vraagt Opel 4 miljard euro steun aan de Duitse overheid. Eerder was sprake van 3,3 miljard euro. Die steun zou indirect kunnen worden geboden, onder de vorm van garanties of kredieten.

Het blad, dat maandag verschijnt, merkt op dat Opel, een filiaal van General Motors, tot op heden 'nog nooit een cent belastingen aan Duitsland heeft betaald'. De winsten zouden naar de Verenigde Staten zijn getransfereerd.

Het Duitse ministerie van Economie sprak het bericht echter al tegen. 'Dat cijfer is tegenover de minister niet gevallen', aldus een zegsman.

Volgens de krant Rheinische Post zaterdag, die zich baseert op bronnen binnen de toezichtsraad van de onderneming, zou Opel dan weer van het idee zijn afgestapt om zijn fabriek in Bochum te sluiten.

De toezichtsraad zou het eens zijn over een scenario rond drie fabrieken: de productiesites in Eisenach en in het Zweedse Trollhättan zouden worden verkocht en de fabriek in Antwerpen zou vermoedelijk gesloten worden.

'Gun ons de tijd'

Vakbondsman Rudi Kennes van het ABVV stelde al dat het bericht gebaseerd is op speculatie. Hij verwijst naar het officiële standpunt dat na de raad van toezicht vorige week vrijdag is ingenomen en dat stelt dat alles in het werk wordt gesteld om fabriekssluitingen en gedwongen ontslagen te vermijden.In de Antwerpse GM-vestiging, waar nu Opel Astra's worden gebouwd, werken ongeveer 2.600 mensen.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees