Öcalan overhandigt vredesplan aan Turkse regering

ISTANBOEL - Abdullah Öcalan, de leider van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK die in de gevangenis zit, heeft de regering in Ankara zijn sinds lang aangekondigde plan voor een oplossing van het Koerdische conflict voorgelegd.

Öcalan overhandigde zijn "road map" al op 20 augustus aan de gevangenisdirectie, die het plan aan de Turkse regering zou doorspelen, zei zijn advocaat Omer Günes in Istanboel. Details over het voorstel, waarop met spanning gewacht werd in Turkije, gaf hij niet.

De Koerdische leider zit sinds 15 februari 1999 als enige gevangene op een eiland vast. Zijn terdoodveroordeling werd in levenslang omgezet. D

De PKK wordt door de Verenigde Staten en de Europese Unie als een terreurorganisatie beschouwd. Öcalan geldt voor veel Koerden nog altijd als een symbool van hun streven naar onafhankelijkheid.

De Turkse regering laat sinds enkele maanden uitschijnen dat ze het Koerdische volk in Turkije meer rechten wil geven. In het conflict tussen de PKK en het Turkse leger zijn tot dusver volgens officiële cijfers minstens 35.000 mensen gedood. (BEH)

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees