Cultuurdienst brengt elk jaar opmerkelijke figuur onder de aandacht

Zonnebeke herdenkt eerste vrouwelijke burgemeester

GELUVELD - 2011 is het jaar waarin schrijver Warden Oom herdacht werd, maar 2012 wordt het jaar van burgemeester Leonie Charlotte Keingiaert de Gheluvelt. De cultuurdienst van Zonnebeke vat het plan op om voortaan elk jaar een opmerkelijke figuur uit Groot-Zonnebeke onder de aandacht te brengen.

Leonie Charlotte Keingiaert de Gheluvelt was niet alleen een een opmerkelijke figuur in haar thuisgemeente Geluveld, ze werd in 1921 zelfs de eerste vrouwelijke burgemeester in de Belgische geschiedenis.

‘Ze was een flamboyante figuur', vertelt cultuurbeleidscoördinator Kristof Pector. ‘Na haar eerste ambtstermijn verdween ze even als burgemeester, maar in 1933 werd ze herverkozen. Ze was niet altijd even onbesproken, maar ze was wel nauw betrokken bij wat leefde in haar dorp. Er zijn mensen die zich nog herinneren dat de kinderen uitgenodigd werden op het kasteel en dan wat lekkers kregen. De burgemeester bezocht met de kinderen van het dorp ook de kermis in Geluveld. Het is nu het moment om iets te organiseren rond deze merkwaardige figuur, nu er nog mensen zijn die zich haar nog herinneren', vindt Kristof Pector.

Leonie droeg na de Eerste Wereldoorlog bij tot de heropbouw van Geluveld, door op het kasteeldomein een steenbakkerij in te richten. De vrouw overleed in 1966, waarna ze begraven werd in een groot graf op de gemeentelijke begraafplaats van Geluveld.

De cultuurdienst zoekt nu mensen die haar nog gekend hebben en kleine of grotere verhalen kunnen vertellen over deze vrouw. Verhalen rond haar politieke carrière, haar relatie met het dorp of haar leven op het kasteel zijn allemaal welkom. Naast die verhalen zoekt de cultuurdienst ook beeldmateriaal over Leonie Keingiaert. ‘We willen graag een avond inrichten in café chantantsfeer', zegt de cultuurbeleidscoördinator.

Alle informatie en beeldmateriaal is welkom op de cultuurdienst in de Langemarkstraat8 in Zonnebeke. Je kunt contact opnemen met de cultuurfunctionaris via het telefoonnummer 051-48.00.61 of via cultuur@zonnebeke.be. Al het aangeleverde materiaal wordt achteraf terugbezorgd.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio