Reuzenbalsemien op Bellebeek wordt aangepakt

SINT-KATHERINA-LOMBEEK/ESSENE - De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) stelt een aangepast beheer op punt om het overwoekeren van de Bellebeek door de reuzenbalsemien aan te pakken.

Dat antwoordt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans (LDD). De problematiek was deze zomer actueel toen bleek dat de reuzenbalsemien, een exotische plant, plots en hard oprukte langs de Bellebeek in Sint-Katherina-Lombeek (Ternat) en Essene (Affligem). De éénjarige plant verdringt de inheemse oeverplanten en werkt niet waterzuiverend. In het najaar onstond zo een kale oever, wat de kans op oevererosie doet toenemen.

‘De sterke toename van de reuzenbalsemien wordt mogelijk verklaard door de voedselrijke oevers, maar ook door de sterk schommelende waterstanden en de slechte waterkwaliteit van de beek, wat maakt dat er van nature relatief veel kale oevers zijn', stelt minister Schauvliege.

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) volgt de zaak op in een algemeen onderzoek over de verspreiding van plantensoorten in Vlaanderen. Maar het is de beheerder (de provincie, red.) die beslist wanneer en hoe er wordt ingegrepen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio